ВИДЕО: Балотели прати Италия на Мондиал 2014

снимка: БТА/AP

Решителен гол на Марио Балотели донесе успеха на Италия с 2:1 в домакинството на Чехия в Торино в мач от квалификациите за Световното първенство в Бразилия през 2014-та година.

 

„Скуадра адзура" изоставаше в резултата с 0:1 след 45 минути, белязани най-вече от пропуските на Балотели, но след почивката Джорджо Киелини и нападателят на Милан осъществиха пълния обрат в полза на домакините.

 

Така Италия подпечатва директното си класиране на Мондиал 2014, след като събра 20 точки и се извиси със 7 на втория в класирането на Група В - България.

 

Sporta.bg припомня, че по-рано днес „лъвовете" постигнаха много ценна, но и доста трудна победа също с 2:1 при визитата си на Малта.

 

Още по-рано днес пък Дания взе реванш от Армения за унизителното 0:4 преди месеци, като се поздрави с успех 1:0 и се окупира еднолично на 3-то място в таблицата.

 

Пълното класиране в нашата Група В и останалите групи в световните квалификации можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

 

Италия ще играе на Световно първенство за 18-ти път в историята си, като единствените "пропуски" на "адзурите" са през 1930-та и 1958-ма година. Само Бразилия има повече участия от Италия на финали на Мондиал, като "селесао" е единственият отбор, играл на всички 20 досега първенства.

 

Вечерта беше още по-специална за италианските тифози и поради факта, че знаменитият вратар Джанлуджи Буфон изравни легендата и кавалер на Златната топка за 2006 година Фабио Канаваро по брой мачове за „Скуадра адзура" - 136.

 

Новият стадион на Ювентус пък за първи път имаше честта да приеме двубой на националния отбор, като футболистите на Чезаре Прандели си свършиха работата и стигнаха до важния успех с 2:1.

 

От няколкото пропуска на Балотели през първото полувреме най-фрапантен бе този при резултат вече 0:1. Емануеле Джакерини напредна по левия фланг и центрира отлично на далечната греда, където Супер Марио беше оставен напълно сам, но мощният му изстрел от 3-4 метра заплаши да счупи напречната щанга на вратата на Петър Чех.

 

Преди това бившият нападател на Лацио (и настоящ съотборник на Александър Тонев в Астън Вила) Либор Козак даде аванс на Чехия след асистенция на Петър Ирачек.

 

В 51-ата минута обаче центриране на Антонио Кандрева от ъглов удар беше посрещнато отлично от Джорджо Киелини, който се разписа за 1:1 и за първи път бележи в световните квалификации за Мондиала в Бразилия.

 

Само 180 секунди по-късно Балотели беше спънат в наказателното поле от Гебре Селасие и реферът посочи бялата точка. Супер Марио е всеизвестен с хладнокръвните си изпълнения на 11-метрови наказателни удари и в този случай не беше по-различно.

 

Балотели без проблеми реализира дузпата и освен че даде аванс на Италия - 2:1 - продължи перфектната си серия от бялата точка и вече има 20 гола от 20 дузпи в кариерата си.

 

В заключителните минути на мача Чехия имаше няколко нелоши шанса да стигне до равенство, но отново Буфон демонстрира класата си, макар че нямаше нужда да прави чак толкова внушителни намеси както беше срещу България.

 

В 89-ата минута пък Вацлав Колар от състава на гостите получи втори жълт картон и остави тима си с човек по-малко до последния съдийски сигнал.