"Рицарите" измъчиха "лъвовете", но си тръгваме с победа от Ла Валета (ВИДЕО)

галерия:

снимка: Булфото

България не изигра най-добрия си мач в световните квалификации, но показа достатъчно класа и умения, за да постигне задължителната победа в гостуването на Малта в 8-ия си мач от квалификациите за Мондиал 2014.

 

На стадион „Та Кали" в столицата Ла Валета „лъвовете" постигнаха труден успех с 2:1 - точно с толкова, с колкото Италия и Дания си тръгнаха от визитата на Рицарския остров.

 

С невъзможен гол в 9-ата минута Радослав Димитров откри резултата, след като направи страхотен рейд от дясно и след отлично подаване на Тодор Неделев, центрира успоредно на голлинията. Топката обаче придоби коварна парабола и прехвърли стража на Малта, след което се оплете в мрежата за 0:1.

 

Така „лъвовете" потушиха по най-добрия начин първоначалния устрем на домакините, които създадоха две добри положения в самото начало на срещата.

 

Това бе първи гол с националната фланелка за Радослав Димитров, който дебютира за "лъвовете" именно срещу Малта при разгрома с 6:0 на Националния стадион "Васил Левски". Той се включи още в ремито 1:1 на стадион "Паркен" в Дания и при победата с 2:0 над Япония в контрола за трофея "Кирин къп".

 

До почивката българите контролираха събитията на терена, а в самото начало на втората част домакините нацелиха гредата - за втори път в двубоя. Емил Гъргоров обаче отново спря устрема им в 59-ата минута с отлично попадение, реализирано след великолепна наша акция по лявото крило и пас на Георги Миланов.

 

Гъргоров порази мрежата на Малта и при изразителния успех с 6:0 в снега на Националния стадион „Васил Левски" на 22-ри март. Така той има 2 гола за „лъвовете" в 5-ия си двубой от световните квалификации.

 

В последвалите минути обаче, противно на очакваното, малтийците се впуснаха в атаки в търсене поне на един гол. Така в 78-ата минута след продължителен натиск домакините от Малта успяха да върнат интригата в срещата с гол за 1:2. Един от най-добрите в редиците на „рицарите" - Ерера - овладя топката в наказателното поле и хладнокръвно по диагонала преодоля Михайлов.

 

В заключителните мигове на срещата „лъвовете" трепериха до последно за победата си, въпреки че реални опасности за Николай Михайлов не бяха създадени. В крайна сметка след последния съдийски сигнал се поздравихме с изключително ценни 3 точки.

 

Така България вече има 6 победи от 7 мача (1 равенство) с Малта в световни квалификации, като головата разлика става 34:4 в полза на „лъвовете".

 

Те отново се изкачват на втора позиция в класирането на Група В, след като събраха 13 пункта и изпревариха с 1 Дания.

 

Класирането в нашата Група В (и останалите) от световните квалификации, обновяващо се в реално време, можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

 

Sporta.bg информира, че по-рано днес Дания постигна важна стратегическа победа с 1:0 при визитата си на Армения и събра 12 точки в нашата Група В.

 

Първо полувреме

 

Още във втората минута домакините сензационно можеха да поведат в резултата, след като Мифсуд беше оставен да прави рейд през центъра на терена и да подаде вдясно за Едуард Ерера. Последният центрира опасно успоредно на голлинията, Михайлов остана статичен, но за щастие Андре Шембри се размина с топката.

 

В 4-ата минута отново от десния фланг този път Шембри центрира остро, а Ерера с глава прати кълбото над горната греда.

 

В 9-ата минута обаче Радослав Димитров се включи отлично по дясното крило и след двойно подаване с Тодор Неделев, десният бек на Славия центрира топката успоредно на голлинията. Вратарят на Малта Джъстин Хабер се намеси безобразно и позволи на кълбото не само да го прехвърли, но и да се оплете в мрежата му в далечния ъгъл - 0:1.

 

Домакините обаче отново показаха зъбите си и съвсем скоро можеха да изравнят резултата след пряк свободен удар на около 25 метра от българската врата. Клейтън Файла стреля много добре, но Ники Михайлов се намеси блестящо и успя да избие кълбото в страничната греда, след което то излезе в корнер.

 

В последвалите минути българите се настаниха трайно в противниковата половина и рядко даваха шанс на съперника да разиграва с топката. В 26-ата минута след отлично изградена постепенна атака от нашите Тодор Неделев стреля мощно от 20-ина метра, но Хабер беше на мястото си и отклони встрани.

 

В 29-ата след поредно бързо разиграване с едно докосване Георги Миланов си откри стрелкова позиция пред границата на пеналтерията, но изстрелът му по земя мина покрай гредата.

 

В 43-ата минута България заслужаваше да поведе с 2:0, но Ивелин Попов реши да отправи удара си от 10-ина метра по феноменален техничен начин (стреляйки с десния крак, след като го постави зад левия) и пропусна да увеличи аванса на „лъвовете" след добър пас отляво на Гъргоров.

 

Второ полувреме

 

Както през първото полувреме, така и след почивката, „рицарите" създадоха сериозна опасност и стигнаха болезнено близо до попадение във вратата на Михайлов. Шендри направи страхотен пробив отдясно през центъра, нахлу в пеналтерията и стреля по земя, но кълбото се отби в гредата и излезе в аут.

 

Отново обаче поривът на Малта секна след попадение на сметката на българите, които развиха отлична акция по лявото крило, а Георги Миланов успя да нахлуе в наказателното поле и да центрира успоредно на голлинията. Вратарят на "рицарите" Хабер успя само да чукне кълбото и да го прати в обсега на Бадема, който безпощадно порази мрежата на Малта за 0:2.

 

В последвалите минути обаче, противно на очакваното, малтийците се впуснаха в атаки в търсене поне на един гол. Опитите им срещу Ники Михайлов удряха на камък, но бе видно, че българските бранители се чувстват уязвими срещу сериозните акции на домакините.

 

Димитров и Михайлов се отчетоха с по една ключова намеса, за да бъде запазено головото съотношение. Но в 78-ата минута след продължителен натиск домакините от Малта успяха да върнат интригата в срещата с гол за 1:2. Един от най-добрите в редиците на „рицарите" - Ерера - овладя топката в наказателното поле и хладнокръвно по диагонала преодоля Михайлов.

 

Любослав Пенев се възползва от последната си трета смяна в 82-ата минута - той пусна в игра Христо Златински вместо Георги Миланов. Преди това Димитър Рангелов влезе на мястото на Гъргоров, а по-късно Спас Делев замени Тошко Неделев.

 

В крайна сметка българите удържаха крехката си преднина и сториха най-важното - натрупаха 3 точки в актива си.

 

 

 

Съставът на България:

 

Емил Гъргоров, Георги Миланов и Радослав Димитров са трите нови лица сред титулярите на българския национален отбор за гостуването на Малта в сравнение със световната квалификация срещу Италия преди 4 дни.

 

Селекционерът Любослав Пенев реши да заложи на Миланов, който срещу „адзурите" изтърпяваше наказание, вместо на водещия реализатор на „лъвовете" до момента - Станислав Манолев - на десния фланг.

 

Също така Радослав Димитров ще замени Йордан Минев като десен бек, а асът на ЦСКА Бадема излиза на терена на стадион „Та Кали" в столицата Ла Валета вместо Александър Тонев.

 

Така и Манолев, и Тонев - водещите ни голмайстори с по 3 попадения досега в квалификациите - ще останат на резервната скамейка поне за известно време от изключително важния мач с Малта.

 

Детайлна статистика на футболистите от националния отбор на България можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

 

Гъргоров ще води атаката на националите ни, като зад него ще действат капитанът Ивелин Попов, Георги Миланов и суперталантът на Ботев (Пловдив) Тодор Неделев, за когото това ще бъде втори пореден официален мач с фланелката на трикольорите.

 

На вратата на България очаквано застава Николай Михайлов, а пред него в защита, освен Димитров, ще оперират Иван Иванов, Николай Бодуров и Веселин Минев.

 

Светослав Дяков и Владимир Гаджев отново ще имат отговорната задача да ръководят действията на отбора в средата на терена.

 

Съставът на съперника Малта можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.