ВИДЕО И СНИМКИ: Слаба България разочарова в Скопие

галерия:

снимка: БТА/AP

Националният отбор на България записа първо поражение за календарната 2013 година, след като днес "лъвовете" предложиха слаба продукция и загубиха с 0:2 гостуването си на Македония на ст. "Филип II Македонски" в Скопие.

 

И двата гола за домакините паднаха в последните десет минути на двубоя, когато първо Ибраими вкара от дузпа, отсъдена за нарушение на Йордан Христов, а малко след Трайковски оформи крайното 2:0.

 

Като цяло играта на България в днешната вечер не бе на ниво, а "лъвовете" показаха далеч по-слаба форма в сравнение с предишните си продукции. Това бе и генерална репетиция за "трикольорите", преди предстоящата световна квалификация с Италия на 6 септември. Четири дни по-късно България гостува на Малта.

 

Дебютантът Тодор Неделев получи доверието на Ел Голеоадор сред стартовите единадесет, след като халфът успя да впечатли с игрите си за Ботев в последно време. Александър Тонев отново оглави атаката на "лъвовете", докато капитанът Ивелин Попов и Станислав Манолев заеха обичайните си места сред титулярите. Владимир Гаджев и Светослав Дяков стартираха като двойка вътрешни халфове, докато изненадващо Николай Михайлов остана на пейката за сметка на Владислав Стоянов. В отбрана действаха Петър Занев, Иван Иванов, Николай Бодуров и Йордан Минев.

 

Новото попълнение на ЦСКА Москва Георги Миланов също остана на пейката, след като руските "армейци" помолиха футболист №1 на България да не играе цял мач срещу македонците. Както е известно, доскоро Георги Миланов се възстановяваше от травма.

 

Още в 3' българската врата бе застрашена сериозно за първи път, а Владислав Стоянов трябваше да се намеси решително, спасявайки мрежата си от попадение. Тричковски центрира от лявото крило, а непокритият Якович стреля силно под гредата. Стоянов обаче протегна ръка и изби кълбото в корнер.

 

Минути по-късно последва и първи удар към вратата на домакините. Ивелин Попов засече центриране с глава на Петър Занев, но вратарят Пачовски улови без проблеми. Малко след Александър Тонев бе изритан от македонски футболист, но за щастие нападателят на Астън Вила се размина без контузия.

 

В 28' България пропиля най-чистото положение в мача до този момент, след като Александър Тонев бе изведен очи в очи с вратаря Пачовски. Нападателят на Астън Вила заложи на силата, но от близка дистанция стреля право в тялото на стража.

 

 

"Лъвовете" отново бяха близо до гол в 36', но сантиметри разделиха България от първо попадение. Александър Тонев напредна с топка в краката, преди да потърси включилия се в предни позиции Владимир Гаджев. Халфът на Левски протегна крак, но малко не му достигна, за да засече кълбото.

 

В края на първата част Влади Гаджев с превъзходен пас намери Ивелин Попов зад защитата, но Пачовски излезе навременно и изпревари капитана на България. След това двамата с Попов се сдърпаха, като за малко не стигнаха и до бой. Реферът от своя страна показа благосклонност и ги декорира единствено с жълти картони.

 

На почивката Любослав Пенев извърши три промени в своя стартов състав. Николай Михайлов замени Владо Стоянов под рамката на вратата, а друг от дебютантите Йордан Христов зае мястото на Йордан Минев. В игра се появи и Георги Миланов, който замени Станислав Манолев.

 

 

Българската отбрана отново се пропука в 56', когато Горан Пандев излезе очи в очи с Николай Михайлов. Звездата на домакините се опита да стреля под пложна на стража, но новото попълнение на Верона успя да спаси. В ответната атака и България бе близо до гол, но малко не достигна на Тодор Неделев, за да засече центриране на Занев.

 

Минута преди това дебют с националната фланелка записа и таранът на Берое Венцислав Христов, който замени капитана Ивелин Попов.

 

Събитията в Скопие продължиха да се развиват на бавно темпо, като интересните ситуации пред двете врати липсваха. В 66' Любослав Пенев даде шанс на още един от повиканите дебютанти, а първи мач с националната фланелка записа халфът на Ботев Мариян Огнянов. Юношата на Левски зае мястото на терена на Александър Тонев.

 

 

Сякаш от нищото, резултатът на "Филип II Македонски" бе открит в 83', когато Македония получи правото да изпълни дузпа. Дебютантът Йордан Христов фаулира нахлуващия в наказателното поле Ристовски, което и доведе до наказателен удар. Ибраими бе точен от бялата точка и преодоля Николай Михайлов, бележейки за 1:0. Малко след това Ивановски опита да удвои, но лекият му удар бе лесно париран от Михайлов.

 

Броени минути след първия гол на домакините, резултатът бе и удвоен в полза на Македония. Българската защита изцяло отсъстваше, а резервата Александър Трайковски бе допуснат елементарно очи в очи с Николай Михайлов. Трайковски стреля технично в долния десен ъгъл и вкара първия си гол с екипа на Македония, бележейки за 2:0.