"Лъвовете" съкрушиха "фаворита" Япония пред погледа на Котоошу

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

България вгорчи живота на Япония в първия мач от азиатското си турне, след като пред пълния "Тойота Стейдиъм" възпитаниците на Любо Пенев надхитриха своя съперник с 2:0 в контролна среща и спечелиха Кирин Къп.

 

Станислав Манолев отбеляза гол от пряк свободен удар в 3', след като изпъни в стил Кристиано Роналдо, принуждавайки вратарят да сбърка. Хасебе пък си вкара автогол в 70' след коварно центриране на Златински.

 

"Лъвовете" изиграха перфектен тактически двубой, като много рядко позволяваха удари към своята врата, а Иван Иванов блокираше всеки опит на нападателите на Япония да се измъкнат напред. На 4-и юни е следващата ни проверка с Казахстан, отново като гост.

 

Любо Пенев избра интересен състав за началото на мача, като Ради Димитров застана отляво на защитата, а останалите в квартета бяха обичайните - Иванов, Илия Миланов и Йордан Минов. Защитата беше ръководена от вратаря Влади Стоянов.

 

В халфовата линия по традиция бяха Гаджев и Дяков, докато пред тях се наредиха Станислав Манолев, Ивелин Попов и Георги Илиев. Изнесен напред беше Спас Делев, който направи своеобразното си завръщане при "лъвовете".

 

Двубоят започна отлично за националите ни, които още в 3' получиха правото да изпълнят пряк свободен удар, а Манолев стреля силно, топката направи няколко залъгващи движения и обърка максимално вратаря, който опита да боксира, но в собствената врата - 0:1 и перфектен старт.

 

След отличния старт националите ни продължиха да атакуват и показаха няколко отлични комбинации, но не затрудниха сериозно Кавашима. От своя страна, домакините се опитваха да върнат попадението и едва не успяха в 15', но топката излезе в корнер след намеса на Дяков.

 

Българите отговориха бързо и в 21' Минев получи топката на лявото крило и реши да пробва удар - той насочи коженото кълбо мощно в горния десен ъгъл, но този път Кавашима се представи на ниво. Япония пък успя 2 минути по-късно да вкара, но голът беше отменен заради правилно отсъдена засада.

 

Малко след първия половин час на срещата и Кагава напомни за себе си, когато развинти защитата ни и стреля от границата на наказателното поле, но Влади Стоянов се отчете с прекрасна намеса и изби в корнер. "Самураите" продължиха да са по-убедителни до края на частта, но така и не успяха да вкарат.

 

Лошата новина за Любо Пенев пък дойде от контузията на Илия Миланов. На негово място се появи Александър Александров. В добавеното време пък България изпусна две изгодни ситуации чрез Ивелин Попов и след корнер.

 

 

Втората част започна с надмощие на Япония, като Кагава и Хавенар имаха отлични възможности за гол, но защитата пред Стоянов действаше отлично на няколко пъти, Кавашима пък спаси удар на Делев от далечно разстояние.

 

Двата отбора продължиха в добро темпо срещата, но и в двете селекции смените навредиха на точността в завършващата фаза, докато двете защити се справяха добре с центриранията в наказателното поле. Все пак Хавенар можеше да отбележи, но ударът му с глава в 68' мина на метър над вратата.

 

В 70' националите ни отново затрудниха максимално защитата на своя домакин, след като резервата Златински центрира коварно в малкото наказателно поле, а там Хасебе не се намеси и мушна топката във вратата - 0:2.

 

В следващите минути срещата премина в слабо темпо, като японците започнаха да играят много грубо срещу родните представители, а положенията пред двете врати липсваха. Все пак "самураите" се опитаха да натиснат, но това не доведе до нищо сериозно - 0:2 за България.