ВИДЕО и СНИМКИ: "Мила Родино" огласи Дания, България изпусна "червения динамит"

галерия:

снимка: БТА

Родният химн "Мила Родино" огласи цяла Дания, а българските "лъвове" успяха да стигнат до равенство 1:1 срещу "червения динамит" в световна квалификация за Мондиала в Бразилия през 2014 година.

 

Възпитаниците на Любослав Пенев можеха да стигнат и до победата, но не успяха да реализират няколко отлични положения, а Дания стигна до гол от дузпа, отсъдена в спорна ситуация пред вратата на Михайлов.

 

След супер контраатака Миланов пусна на крилото към Тонев, който проби отляво и центрира отлично в наказателното поле, където Манолев успя да засече с мощен изстрел и даде аванс на нашите в 51'. 10 минути по-късно обаче Корнелиус овладя с ръка в наказателното поле, а Миланов го фаулира след това. Съдията видя само второто нарушение на правилата, а Агер реализира отсъдената дузпа.

 

По този повод селекционерът на "лъвовете" Любослав Пенев заяви след мача, че явно "е трябвало да дойдем с хандбалните национали".

 

Треньорът на Дания Мортен Олсен бе критичен към играчите си и сподели, че на неговия отбор не е достигнала класа, за да стигне до победата.

 

Голмайсторът Станислав Манолев и капитанът Ивелин Попов демонстрираха скромност и заявиха след последния съдийски сигнал, че равенството е било справедлив резултат.

 

Въпреки това България е с едни гърди напред за класиране на Мондиал 2014, след като вече имат 10 точки в актива си и изпреварват с 4 днешния си съперник, както и с 2 Чехия. "Лъвовете" обаче са с мач повече от своите съперници, но и по-лесна програма и домакински мач с Чехия.

 

Освен това България продължава непобедена в световните квалификации, след като има 2 победи и 4 равенства в своя актив.

 

Феновете на стадиона пък направиха за смях пълния "Паркен", след като в голяма част от времето родния химн и популярното "българи, юнаци" се чуваха много по-силно от вялите опити на домакинската публика.

 

 

Любослав Пенев реши да заложи на скоростна единадесеторка, като селекционерът направи 3 промени в стартовия си състав в сравнение с мача с Малта.

 

Героят от мача в петък Александър Тонев поведе атаката на България, докато Ивелин Попов и Станислав Манолев бяха поставени на крилата. Триото в центъра на терена пък беше формирано от Владимир Гаджев, Георги Миланов и завърналия се след наказание Светослав Дяков.

 

В защита пък Илия Миланов зае поста на десен бранител, след като Йордан Минев получи наказание от 1 мач заради натрупани жълти картони. Иван Иванов и Николай Бодуров отново бяха титулярна централна двойка защитници, а отляво застана Веско Минев. На вратата очаквано беше Николай Михайлов.

 

Денис Ромедал се завърна на дясното крило на Дания, а атаката беше поведена от Корнелиус. Кристиан Ериксен застана зад нападателя, а отляво застана Крон-Дели, който беше под въпрос преди срещата.

 

Като дефанзивни полузащитници започнаха Стокхолм и Якобсен, а защитата беше оформена от Зимлинг, Кяер, Агер и Поулсен. Титуляр на вратата започна Стефан Андерсен.

 

 

Първата опасност беше пред вратата на Михайлов, като Агер не успя да засече чудесно центриране на Ериксен, а удар на Кяер беше избит от Ники Бодуров. Като цяло "червения динамит" се опита да натисне здраво в началото на срещата, но въпреки това не успя да стигне до гол в началните минути.

 

В 7' България осъществи първата си добра атака, но Минев реши да стреля отдалеч и пропусна отлична атака за "лъвовете". Датчаните пък се опитваха да пробият защитата ни с центрирания, но Ники Михайлов се справяше отлично и с ниски, и с високи топки в наказателното поле.

 

 

В 19' дойде ужасяващ момент за "лъвовете", след като Бодуров стъпи накриво с десния си крак и напусна терена накуцвайки. Той не успя да продължи срещата, като на негово място се появи Радослав Димитров - десният защитник на Славия.

 

Точно в този момент Дания изпълни корнер, като Стокхолм бе оставен непокрит. Той стреля, но Ники Михайлов спаси отлично, а съдията присъди несъществуващ корнер за домакините. При втория опит отново се създаде опасност пред Михайлов, а Стокхолм отново остана непокрит, но този път стреля в аут.

 

 

След двете поредни опасности българската врата отново беше "запечатана", като Димитров бързо влезе в час и на няколко пъти се отчете с отлични намеси в защита. Крон-Дели пък се откъсна от Веско Минев в 34', но вместо да подава, той направи услуга на нашите и от нисък ъгъл стреля изключително неточно.

 

В 36' Георги Миланов изпусна Денис Ромедал отдясно, но все пак го изпревари в наказателното поле и отне. Той обаче се подхлъзна, а след това подаде на Ериксен, който останал сам от 7 метра стреля, за щастие, в аут. Последваха две опасни атаки за българите, но Попов пропусна с глава, а Тонев не успя да изведе Манолев на чиста позиция.

 

Най-добрият момент за България дойде в 41', когато Жоро Миланов направи отличен пробив и бе фаулиран. Топката попадна в Попов при авантажа на съдията и той стреля от 25 метра, но вратарят успя да избие в корнер. Последва разбъркване и нов корнер, но до нова опасност не се стигна. С това се изчерпа и всичко по-интересно за първата част - 0:0 и почивка на "Паркен".

 

 

Още в първите секунди на втората част Поулсен направи страхотен пробив и успя да центрира към Ромедал, който опита удар с гръб към вратата, но Михайлов внимаваше и улови. 3 минути по-късно след грешка на датчаните Попов и Тонев се озоваха в ситуация 2:1, но нападателят на Кубан реши да центрира, вместо да шутира, като това се оказа грешното решение - пропуск за "лъвовете".

 

В 51' топката беше отнета в нашата половина и Миланов получи на крилото. С мълниеносен пас той намери Тонев отляво в половината на Дания, напредна и центрира пред малкото наказателно поле, където Манолев с мощен удар не остави шансове за Андерсен - 0:1 за "лъвовете".

 

 

Дания опита да натисне след гола, но отново по-опасните ситуации бяха пред Андерсен, а нова атака по лявото крило едва не завърши с гол, след като Манолев чукна към Тонев, който шутира опасно, но на метър встрани от вратата. Всичко това се случваше под звуците на "Българи, юнаци!".

 

 

В 61' Корнелиус получи топката в наказателното поле, където овладя с ръка. Това остана незабелязано от турския съдия, но той видя нарушението на Миланов срещу нападателя - дузпа, а Агер отбеляза - 1:1. Малко по-късно Попов напусна терена, а на негово място влезе Георги Илиев, за да заздрави централната зона на българската постройка.

 

 

Играта след двата гола настъпи затишие, което беше нарушено 15 минути преди края, когато Сашо Тонев пробва удар от 25 метра, който срещна главата на Стокхолм, който се нуждаеше от медицинска помощ, за да продължи срещата. В 78' Миланов можеше да създаде много опасна атака, но се подхлъзна, а при последвалия удар на Тонев Андерсен не бе затруднен.

 

В края на мача Мортен Олсен заложи на двама централни нападатели с влизането на Макиенок, който е висок над 2 метра, но това не помогна на домакините, а Гаджев пропусна да донесе успеха на българските "лъвове" - 1:1 и България продължава непобедена.

 


szólj hozzá: Denmark 1-1 Bulgaria MATCH HIGHLIGHTS