ВИДЕО и СНИМКИ: България премаза Малта и вече стяга багажа за Копенхаген

галерия:

снимка: БТА

Националният отбор на България записа втора победа в световните квалификации за участие на Мондиал 2014 в Бразилия, след като тази вечер воденият от Любослав Пенев тим разгроми с 6:0 гостуващия Малта в мач от група B на зона Европа.


Хеттрик за "лъвовете" отбеляза крилото на Лех (Познан) Александър Тонев, който се превърна и във водещ реализатор на България в квалификациите до момента. По един гол добавиха още Ивелин Попов, Емил Гъргоров и Иван Иванов, а срещата се изигра пред празните трибуни на националния стадион "Васил Левски". Както е известно, България бе наказана с лишаване от домакинство за един мач поради прояви на расизъм.


Така българският тим събра актив от 9 точки след 5 изиграни срещи, като отборът на Любо Пенев все още не познава вкуса на поражението. "Трикольорите" се утвърдиха на второто място в групата, доближавайки се на само точка от лидера Италия. "Адзурите" обаче са и с мач по-малко.


Чехия е на трета позиция с 5 точки, но селекцията на Михал Билек е с едва три изиграни срещи до момента. Днес Чехия приема Дания, като именно скандинавците са следващият съперник на България. Двубоят в Копенхаген ще се изиграе във вторник. За съжаление на националния селекционер Любослав Пенев, десният бранител Йордан Минев няма да играе срещу "червения динамит", като причина за това са натрупаните от него жълти картони.


Капитанът на Лудогорец Емил Гъргоров предвождаше атаката на България, а крилото на Лех (Познан) Александър Тонев замени контузения Станислав Манолев. Капитанът на представителния ни тим Ивелин Попов допълни атакуващия тризъбец на България. Противно на някои очаквания, нападателят на Виченца Валери Божинов остана на резервната скамейка, появявайки се в игра след почивката.


На вратата на "лъвовете" отново застана Николай Михайлов, докато двамата близнаци Миневи - Веселин и Йордан, действаха по двата фланга на отбраната. Иван Иванов и Николай Бодуров оформиха двойка в центъра на защитата. Владимир Гаджев и Георги Илиев стартираха като двойка вътрешни полузащитници, а футболист №1 на България Георги Миланов отново трябваше да действа зад тримата футболисти, изнесени по-напред.


Двубоят в столицата започна при изключително лоши условия за игра, като по-голямата част от терена на националния стадион бе заснежена. В началните минути България очаквано играеше по-често с топката, а в 6' "лъвовете" успяха да открият резултата. Емил Гъргоров изведе Александър Тонев на чиста позиция, а последният с премерен изстрел с десния крак реализира - 1:0.

 


Родните национали продължиха да атакуват, търсейки и втори гол във вратата на Хог. В 13' капитанът на България Ивелин Попов опита силен удар, но бранител на гостите блокира изстрела му. Секунди по-късно Георги Миланов стреля от дистанция, но над гредата. Десет минути по-късно халфът на Литекс отново изпробва късмета си, но изпращайки топката право в ръцете на Хог.


В 29' България бе близо до желания втори гол, но малко раздели Георги Илиев от попадение. "Лъвовете" проектираха отлична атака в пеналтерията на Малта, която завърши с изстрел на Илиев. Защитник на гостите обаче подложи крак и изби топката в корнер.

 


В 38' "трикольорите" най-сетне удвоиха преднината си, като отново точен бе Александър Тонев. Юношата на ЦСКА финтира бранител на малтийците и стреля силно с левия крак, а не и без помощта на противниковия вратар, топката влетя в мрежата 2:0.

 

Още в началото на второто полувреме "лъвовете" направиха резултата и класически, а точен бе капитанът на тима Ивелин Попов. Футболистът на Кубан получи подаване от Георги Миланов и от лесна позиция вкара безпроблемно за 3:0.


В 55' "трикольорите" реализираха и четвърти гол, а точен бе Емил Гъргоров. Бадема получи подаване от Владимир Гаджев, който се възползва от грешка в защитата на Малта и с левия крак вкара за 4:0. Малко след това той напусна игра, бивайки заменен от Валери Божинов.

 


След около час игра се стигна до неприятен за Любослав Пенев момент, когато десният бек Йордан Минев получи жълт картон. Това означаваше, че бранителят на Лудогорец няма да може да вземе участие в срещата с Дания няколко дни по-късно. Селекционерът на "лъвовете" реагира бързо и извади Минев от игра, давайки шанс да дебютанта Радослав Димитров от Славия.


В 68' Александър Тонев оформи и историческия си първи хеттрик за националния тим, покачвайки на 5:0 в полза на България. Крилото опита удар от дистанция с десния крак, а както се получи и в предишните два пъти, кълбото се оплете в мрежата зад Хог.


Отборът на Малта продължи да допуска голове, а в 78' се разписа и централният ни бранител Иван Иванов. Николай Бодуров успя да върне една топка от аутлинията, а Иван Иванов от малкото наказателно поле чукна кълбото в мрежата за 6:0.

 


Bulgaria vs Malta 6:0 GOALS HIGHLIGHTSby footballdaily1