Стресиращо е колко чужденци има в А група, отсече Пенев

снимка: Булфото

Националният селекционер Любослав Пенев разкритикува практиката на родните клубове да залагат на голям брой чужденци в съставите си, като по този начин пренебрегват много млади футболни таланти.

Треньорът на „лъвовете“ говори пред медиите преди контролата с Канада на 23-ти май от 18:30 часа в австрийския град Ритцинг.

„Определено се чувствам ограничен относно това, че има прекалено много чужденци в нашето първенство. Например да има 5, от които 3-4 да взимат участие в мачовете, предпочитам да се работи върху развитието на младите момчета. Отивам да гледам мач и от 22-ма гледам 15 чужденци, това е стресиращо“, заяви Пенев.

Ако караме така, няма да има българи скоро в българското първенство. Редно е клубовете да намерят вътрешно решение, което да започне да се спазва. Трябва да залагаме на български кадри, това е бизнес – по-рентабилно е на влагаш 15-20 хиляди евро в свои кадри и да чакаш голяма печалба. Чужденците са единици, които са леко над българските футболисти и заслужават да играят, ние не трябва да се подценяваме.

Това не става от днес за утре, трябва си и време – аз гледам младежите, юношите, ние имаме много добри млади футболисти, но някой трябва да се захване с тях и да работи. Нека чужденците са поне една-две класи над българите, нека заслужават да са при нас.

На Тодор Неделев съм му казал да продължава да тренира, защото той се намира в изключително силна лига. Не случайно той е там, трябва да работи, за да се появи скоро и в първия състав.

Мисля, че повиканите за този мач са най-добрите, които ще изнесат мача с Канада. Не знам какво ще стане нататък, ние всеки кръг гледаме много футболисти, следим развитието им. Ако Маркиньос или Платини показват резултати, вратата е отворена за тях, но сега така сме преценили. Не казвам, че няма да разчитам на натурализирани играчи, но ние си имаме достатъчно футболисти. Но трябва да се замислим сериозно, защото не виждам добър край за български таланти, които играят в България“, каза още Пенев.