Пенев: Щеше да е хубаво да има още контроли

снимка: Булфото

„Футболистите не са запознати с Канада, но от вчера ги запознавам. Два-три дни ще имат възможност да погледат подробности и основни елементи от играта на този отбор. В никакъв случай няма да бъдат изненадани. Ще бъдем абсолютно подготвени за тази среща“, заяви на официална пресконференция националният селекционер на България Любослав Пенев.

Той говори след днешната тренировка на „лъвовете“ на лагера им в Правец преди приятелската среща с Канада на 23-ти, петък, от 18:30 часа в австрийския град Ритцинг, който се намира на около 80 км от столицата Виена.

„Аз очаквам ние да продължим в тази добра линия, в която се реализирахме през тези две-три години и да продължим да израстваме. Затова са тези контроли – да затвърдим и да покажем нещо ново от това, което тренираме.

Може би това ще бъде последната контрола преди официалните мачове. Отборите малко ще си починат, някои се готвят за евротурнири, други за Световно първенство. 9-ти септември чука на вратата, ще се възползваме максимално от лагера сега в тези 4 дни.

Футболистите са добре. За краткото време, с което разполагам, виждам, че има неща, които не можем да изпипаме максимално. Но колективът е добре, няма контузени – едни изиграха повече, други по-малко мачове, но това е нормално. Всеки завърши първенствата си подобаващо, там, където е заслужил. Едни са доволни, други недоволни...

Ние се готвим за контроли, нямаме официални мачове – тези, които са се класирали за Световното, ще се готвят за официални мачове, но аз не съм недоволен. Ние заехме мястото, което си заслужихме. Надявам се квалификациите за Европейското да са по-успешни, ние ще си извадим поуките и ще направим всичко възможно, за да играем по-добре и да се класирме.

Не се отказваме от своите цели, въпреки че имаме само една приятелска среща. Щабът работи ежедневно, подготовката ще бъде сериозна. Не се отказваме от целта си да се класираме за голямо първенство.

Надявам се все повече футболисти от националния отбор да играят в чужди клубове, защото го заслужават, но всичко е въпрос на усилен труд. Мачът с Канада е по-скоро последна среща от сезона. Не е първа от новия, защото не знаем какво ще се случи през следващите месеци. Ще гледаме Италия и Хърватия как се представят на Световното първенство.

Не е комфортно да имаме един мач няколко месеца преди официалните мачове – миналата година имахме повече контроли. Но тази програма, която ни спуснаха, ни ограничава в избора и възможността дали можем или не можем да изиграем приятелски мач.

Дори нито една контрола да не бяхме играли – стягаме се да продължим това, което започнахме преди две години и футболистите знаят това. Ще работим колкото е необходимо. Излишно е да говорим още за квалификациите, нека минат подготовките, почивките, да видим с какво разполагаме септември месец.