Барселона предупреди, но не отказа Реал от спечелване на Суперкупата (ВИДЕО)

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Барселона зарадва препълнения „Камп Ноу" с отлична победа 3:2 срещу шампиона Реал Мадрид в първия мач от сблъсъка „Ел Класико" за Суперкупата на Испания. Двата мегагранда изнесоха атрактивно шоу и подгряха феновете за началото на новия сезон, като всички попадения паднаха след почивката.

 

Малко изненадващо с оглед хода на играта Реал Мадрид поведе в резултата в 54-ата минута, когато Кристиано Роналдо засече с глава центриране от корнер на Месут Йозил. Само 60 секунди по-късно обаче Педро Родригес с прекрасен диагоналн удар възстанови равенството - 1:1.

 

Лео Меси прекрати 432-минутната си голова суша срещу вечния испански враг в 69-ата минута, реализирайки дузпа, отсъдена за нарушение на Серхио Рамос срещу Андрес Иниеста. За нисичкият испанец това не бе единствения изработен гол, след като в 78-ата негов пас изведе Шави Ернандес сам срещу вратаря и последва трето попадение - 3:1.

 

Вместо Барса да се оттегли с комфортен аванс преди реванша на „Сантяго Бернабеу" обаче груба и елементарна грешка на Виктор Валдес подари втори гол за „белия балет". Адриано върна назад топката към вратаря, който я овладя тромаво и предпочете да лъже пресиращия го Анхел Ди Мария, вместо да изчисти. В резултат на това аржентинецът се пребори за кълбото и успя да го добута в опразнената мрежа за крайното 3:2.

 

Така Барселона може да съжалява, че не материализира превъзходството си с по-изразителен успех, а шампионът Реал Мадрид успя да изстиска оптимален резултат от гостуването си на „Камп Ноу".

 

„Белия балет" определено не блесна с нищо и не индикира, че има амбиции за спечелване на отличието, докато каталунците създадоха доста повече положения и можеха да зарадват привържениците си с повече голове.

 

Вместо това интригата за реванша е истински жива, защото Реал ще трябва да играе по-открито в търсене на победа, а Барса няма да се чувства застрахован, предвид крехкия си аванс след днешното „Ел Класико".

 

 

През първото полувреме очаквано инициативата в изграждането на атаките бе на страната на домакините, които владееха повече топката. Реал разчиташе на контраакции, от които обаче миришеше на опасност за вратаря Виктор Валдес.

 

На другата страна на полето Икер Касияс имаше само един повод да се намесва решително, но предотврати страхотен гол на Педро Родригес - крайният нападател на каталунците стреля мощно от дъгата на наказателното поле, но националният вратар на Испания с отлична намеса изби топката в корнер.

 

Преди това Лео Меси имаше великолепен шанс да открие резултата в 16-ата минута, когато Даниел Алвеш направи мощен пробив по десния фланг и си освободи пространство за центриране. Топката бе сервирата точно за аржентинския магьосник, който си я нагласи на удобния ляв крак, но не можа да стреля в очертанията на вратата от десетина метра.

 

В 28-ата минута отново Меси пропусна да се разпише, след като сам си освободи позииця за стрелба на ъгъла на пеналтерията. Ударът му обаче бе слаб по неговите стандарти и не представляваше сериозна заплаха за вратата на „белия балет".

 

Единственият опасен шанс за Реал Мадрид да открие резултата стана в 30-ата минута, когато Роналдо направи пробив отдясно и намери Йозил в средата на терена. Германският национал моментално раздаде към Карим Бензема, който се освободи от опеката на Адриано, но изстрелът му бе париран от Валдес.

 

В 37-ата минута домакините имаха претенции за дузпа, след като Алексис Санчес нахлу в наказателното поле и бе повален от Серхио Рамос, но дори повторенията показаха, че контактът между двамата е незначителен, за да бъде отсъден 11-метров удар.

 

Така първото полувреме завърши без попадение, въпреки че каталунците имаха нелоши шансове да се поздравят с гол.

 

Мачът истински се съживи след почивката, след като и двата отбора си вкараха гол на практика от нищото. Първата кръв бе пусната от Мадрид, който се възползва от изпълнение на корнер в 54-ата минута на срещата.

 

 

Йозил центрира остро в наказателното поле от ъгловия удар, а Роналдо се пребори за по-добра позиция във въздуха с Хавиер Машчерано и с глава прониза вратата на Валдес за 0:1. Португалският ас на „белия балет" се измъкна от дълбочина зад гърбовете на бранителите на Барса, които допуснаха елементарна позиционна грешка - 54-ата минута „белия балет" повежда.

 

Отговорът на каталунците бе светкавичен - Машчерано с фантастичен пас почти от центъра на игрището изведе Педро в наказателното поле. Левият бранител на Реал Фабио Коентрао сякаш заспа в този момент и допусна съперникът му да заеме по-добра позиция спрямо полета на топката. Последва великолепно първо докосване на Педро, който след това с прецизен диагонален удар матира Касияс - 1:1 в 56-ата минута.

 

Барса можеше да осъществи светкавичен обрат в резултата, тъй като още в 60-ата стражът на Реал трябваше да се намесва решително. Меси преодоля без проблеми Рамос и подаде на дясно към Алвеш, който си нагласи топката и стреля опасно, но Касияс изби в корнер.

 

В 68-ата обаче нямаше прошка за шампионите - Алвеш изведе Андрес Иниеста в наказателното поле отдясно, а при финта на испанеца той бе фаулиран безкомпромисно от Серхио Рамос, чиято закъсняла реакция доведе до дузпа в полза на Барселона.

 

Зад топката застана Лео Меси и с точния си изстрел изведе каталунците напред и вкара първия си гол срещу Реал от 432 игрови минути насам - 2:1 в 70-ата минута.

В 78-ата Барса довърши своя противник и затвърди впечатленията, че се държи на терена по-добре тактически.

 

Светкавична акция на Иниеста през центъра хвана неподготвени дефанзивните халфове Сами Кедира и Шаби Алонсо и защитата на гостите. Иниеста навърза Кедира и Раул Албиол, а притичалият на помощ Коентрао направи безмислен шпагат, който само позволи на Иниеста да подаде в оголената лява зона в дефанза на Реал.

 

Там бе набрал скорост Шави, който само с едно докосване вече бе сам срещу Касияс и без проблеми го преодоля, за да направи 3:1.

 

Меси можеше да отбележи втория си гол в 85-ата, когато получи топката само на 5 метра от вратата, но ударът му бе париран отлично от Касияс, за когото това бе поредно ключово спасяване в срещата.

 

Кошмарна грешка на Валдес в 87-ата минута върна сериозно интригата за реванша - вратарят на Барса тромаво овладя върната към себе си топка и тръгна нескопосано да финтира пресиращия го Де Мария. В резултат на това аржентинецът измъкна кълбото от краката на стража и успя да вкара 2-ия гол за Реал - 3:2.