На кой пост ще играе Анхел Ди Мария в Юнайтед?

снимка: manutd.com

Само преди дни Манчестър Юнайтед осъществи най-скъпия входящ трансфер в историята на английския футбол, привличайки крилото на Реал Мадрид Анхел Ди Мария срещу близо 60 милиона евро.

26-годишният футболист, който бе един от играчите с основна заслуга както за достигането на Аржентина до финала на Световното първенство в Бразилия, така и за спечелената от Реал десета титла от Шампионската лига.

Пристигането на Ди Мария в Юнайтед обаче поражда въпросите как ще се вмести той в схемата на игра на Луис ван Гаал при наличието на атакуващи играчи като Робин ван Перси, Уейн Рууни и Хуан Мата, и дали ще се наложи смяна на сегашната формация 3-5-2.

Заради тези питания Роб Доусън от Manchester Evening News прави обстоен анализ на трите най-вероятни схеми на игра, които би използвал холандският наставник на „червените дяволи“.

3-5-2

Формацията, която донесе на Холандия третото място на Световното първенство в Бразилия с атакуващото дуо Робин ван Перси и Ариен Робен.

Ван Гаал я наложи и по време на предсезонното турне в САЩ, където Юнайтед победи отбори като Реал Мадрид и Ливърпул. Тази схема дава на „червените дяволи“ нещо, което липсваше при Дейвид Мойс – трима атакуващи футболисти, които играят на любимите си позиции.

Пристигането на Анхел Ди Мария обаче създава проблем с разположението на играчите. Аржентинецът може да играе или като нападател, или като атакуващ полузащитник. Но включването му на такъв пост означава, че някой измежду Рууни, Ван Перси и Мата ще трябва да седне на пейката.

Проблемът е, че английският национал беше избран за нов капитан на отбора през лятото. Робин ван Перси е един от големите любимци на Ван Гаал, а испанецът Мата е един от най-скъпите играчи в историята на клуба и дойде едва през месец януари.

Друг вариант за Ди Мария е да играе като централен полузащитник и да пробива към фланга, както правеше за Реал при наличието на Роналдо, Бейл и Бензема по време на финала за Шампионската лига. Голямата разлика е, че Анчелоти разполагаше със стабилните Кедира и Модрич като застраховка, докато холандският специалист не притежава този лукс.

Най-малко вероятно е аржентинецът да бъде използван като атакуващ бек, защото атакуващите функции ще бъдат лесни за Ди Мария, но той ще има проблеми в защита. Ако приемем, че Ди Мария няма да се връща толкова често в защита, то той ще трябва да бъде покриван от един от централните защитници, които изобщо не са стабилни от началото на сезона.

4-3-3

Формацията, която би била най-естествена за аржентинеца.

Добре позната е на Луис ван Гаал от годините му в Аякс и Барселона, добре позната е и на Ди Мария, защото Аржентина игра на Световното първенство с подобна схема. При такова разпределение на играчите Робин ван Перси може да изпълнява ролята на централен нападател, докато Ди Мария и Рууни играят по крилата, а Мата е зад холандеца.

Проблемът отново идва от двамата централни полузащитници. Докато Аржентина имаше Масчерано и Гаго, Юнайтед не разполага с футболисти, които да могат да изпълняват тези функции. Дори когато са в най-добро здраве, Майкъл Карик и Андер Ерера не биха могли да осигурят достатъчно защита на задната четворка играчи.

Тази схема на игра не би могла също да изкара най-доброто от Уейн Рууни, който е играл преди като крило, но е по-ефективен в центъра на атаката.

4-4-2

Класическата схема, която използва бързи флангови футболисти. Добре познат на Юнайтед начин на игра, като „червените дяволи“ са разполагали на фланга с играчи като Джордж Бест, Райън Гигс и Кристиано Роналдо.

Наличието на двама централни нападатели би позволило на Рууни и Ван Перси да играят един до друг, но би изтикало Хуан Мата на фланга – една не толкова силна за него позиция, както се видя от някои негови мачове за Челси.

Друга пречка е нуждата от силни физически централни полузащитници от типа на Яя Туре при такава схема на игра, каквито в момента няма в Юнайтед (с изключение на бранителя Фил Джоунс, който обаче е нужен в защита).