Дадоха на Малага лиценз за Европа, но може би твърде късно

снимка: БТА

УЕФА даде лиценз на Малага за участие в европейските клубни турнири през следващия сезон 2013/2014, с което отмени предишното си решение относно финансовите задължения на клуба.

 

Преди около 5 месеца Европейската централа забрани на андалусците да участват в Лига Европа или Шампионската лига от есента на 2013-та година заради неуредици в изплащането на заплати и дългове на клуба.

 

След отпадането на Малага от четвъртфиналите на Шампионската лига президентът на клуба Абдула бин Насер нападна УЕФА с думите „това е расизъм", визирайки изключването от Европа за следващия сезон и факта, че победният гол на Борусия (Дортмунд) в реванша беше от засада.

 

Испанският клуб отнесе и глоба в размер на 300 000 евро от УЕФА заради неплатените дългове и беше изправен пред угрозата да изхвърчи от евротурнирите за следващите 4 години, ако не изчисти задълженията си от 31-ви март 2013-та.

 

Комисията за финансов контрол на УЕФА, която бе поставила под мониторинг и българския ЦСКА преди време, предупреди или наложи различни глоби още на тимовете на Хайдук (Сплит), Партизан (Белград), Осиек, Рапид (Букурещ), Динамо (Букурещ), ФК Войводина, Арсенал (Киев) и Лех (Познан).

 

Сега обаче наказанието пада и Малага ще може да се включи в евротурнирите от следващата кампания през есента. За съжаление на всички в клуба това ще стане без наставника Мануел Пелегрини, който по всяка вероятност ще подпише договор с Манчестър Сити.

 

Също така андалусците записаха редица слаби резултати в Примера дивисион, откакто отпаднаха от Шампионската лига и от претендент за топ 4, се превърнаха в отбор, който се бори с Бетис за 6-ата позиция.

 

Малага има 54 точки от 36 мача, а тимът от Севиля е с 52, но от 35 срещи.