Меси, Меси, Меси, Меси!

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Суперзвездата на Барселона и аржентинския национален отбор Лионел Меси отново пренаписа историята на футболната игра, печелейки Златната топка на ФИФА за най-добър футболист в света за 2012 година.

 

За Лионел Меси това е безпредецентно четвърто поред отличие, като за целта той изпревари двамата си конкуренти за приза Кристиано Роналдо и Андрес Иниеста.

 

Аржентинецът е вече първият футболист в историята, успявал да спечели Златната топка цели четири пъти.

 

Той получи приза от ръцете на бившия италиански национал Фабио Канаваро, който спечели отличието през 2006 година.

 

Чисто статистически през 2012 година Лео Меси записа най-добрите 12 месеца в кариерата си, подобрявайки дългогодишния рекорд на Герд Мюлер за брой отбелязани голове в една година.

 

Общо попаденията на аржентинеца достигнаха 91, разпределени за клубния му тим и националната гарнитура. През 2012 година Меси счупи рекорда и за най-много отбелязани гола в Примера Дивисион, печелейки приза "Пичичи" с невероятните 50 попадения за сезон 2011/12.

 

Барселона загуби битките в Примера Дивисион и Шампионската лига, като през последните 12 месеца каталунците триумфираха единствено с Купата на Краля.

 

Индивидуалните постижения на Лионел Меси обаче му помогнаха да спечели за четвърти пореден път Златната топка на ФИФА, правейки го за първи път в историята.

 

 

"Невероятно е, че получих тази награда отново и за четвърти пореден път. Бих искал да я разделя с всички мои съотборници от Барселона и особено с Андрес Иниеста, който е тук с мен. Чувствам се много горд. Благодаря също така и на моите съотборници от аржентинския национален отбор. Благодаря на хората, които гласуваха за мен, капитаните и треньорите на националните отбори. Благодаря и на моето семейство, на моите приятели и, очевидно, на моята половинка и на моя син, който е най-хубавото нещо, което ми се случи", сподели развълнуваният победител.

 

За най-добър треньор в света за 2012 година бе избран селекционера на испанския национален отбор Висенте дел Боске, който през лятото изведе "Ла Роха" до европейската титла в Полша и Украйна. Дел Боске остави зад себе си предишните двама носители на отличието - Жозе Моуриньо и Хосеп Гуардиола.

 

Единадесет футболисти от Примера Дивисион попаднаха в идеалния отбор на ФИФА и ФИФПро за 2012 година. По пет от колосите Барселона и Реал Мадрид, като единствено таранът на Атлетико Мадрид Радамел Фалкао успя да се "вмъкне" между тях.


Наградата за най-добър гол спечели словашкият халф на Фенербахче Мирослав Стох, чието изпълнение в турската Суперлига надви шедьоврите на Радамел Фалкао и Неймар.