Футболна 2012-та: Обзор на Испания

галерия:

2012-та със сигурност оставя следа като една изключително наситена със спортни събития година, която ни предложи не само Олимпийски игри, но и Европейско първенство по футбол.


Полша и Украйна станаха арена на Шампионата на Стария континент и пътешествието из стадионите в тези страни завинаги ще се помни, особено заради драматичните сблъсъци по терените.


Освен, че Барселона и Реал Мадрид предоставиха ядрото на еврошампионите Испания, двата колоса се вкопчиха в люта битка за титлата в Примера дивисион. Въпреки че определенията за Барселона като „най-добър отбор в света" се превърнаха в клише, „кралския клуб" триумфира в Ла Лига.


Ще ви припомним всичко, което има смисъл да бъде запазено в паметта не само от случилото се в шампионата на Испания, но и на всички големи първенства в Европа и (разбира се) България.


В тези страни 2012-та наистина донесе няколко незабравими момента - на Острова видяхме най-драматичния завършек на борба за титлата, като Манчестър Сити стигна до нея с изумителен обрат и драма в последните секунди.


В Италия Ювентус се завърна на трона след дългогодишно прекъсване за сметка на Милан и Интер. Лудогорец пък записа исторически дубъл на домашната сцена и развали двуполюсния модел в А група.


Шампионската лига също ще остане в историята като една от най-забележителните битки във футбола, особено полуфиналът между Барселона и Челси.


Sporta.bg ви предлага в 6 части всичко най-интересно и най-важно от футболната 2012-та година!

 

Няма да е пресилено ако се каже, че 2012 бе година на полюсите в испанския футбол. И най-вече по отношение на вечното съперничество между двата мастодонта в Примера Дивисион - Реал Мадрид и Барселона.


През пролетта „кралския клуб" триумфира с титлата в Примера Дивисион и сложи край на тригодишната хегемония на Барселона, а наесен нещо сякаш се обърка жестоко. Машината на Жозе Моуриньо започна да скърца сериозно, а Барселона на Тито Виланова - вече навлизаща в ерата „след Гуардиола" - оглави уверено таблицата.


Стигна се дотам, че през месец декември вече се заговори как битката за титлата е приключила, а „белите" са готови да се предадат окончателно. Което сякаш и не звучеше дотам пресилено, поглеждайки към временното класиране. А то показваше 13 точки преднина на Барселона пред Реал Мадрид и 9 пред Атлетико Мадрид (до изиграването на 17-ия кръг, б.а.).


Сега обаче няма да анализираме из детайли случилото се, а вместо това ще припомним събитията, които според Sporta.bg белязаха изминаващата 2012 година за испанския футбол.



Историческата вечер на Меси на „Камп Ноу"



На 20 март 2012 година Барселона посрещна Гранада на своя „Камп Ноу", а всички почитатели на каталунците очакваха вечер за историята. Вечер, която завинаги ще остане в митологията на „лос кулес".


Суперзвездата на Барселона Лионел Меси бе устремен към рекорда на Сесар Родригес за най-много отбелязани голове с фланелката на клуба, като до момента Сесар официално разполагаше с 232 попадения в актива си.


Срещу Гранада Барса спечели с 5:3, а Лео Меси отбеляза хеттрик в мрежата на вратаря Жулио Сезар. Хеттрик, който му позволи да оглави голмайсторската листа на Барселона за всички времена, оставяйки и Сесар Родригес зад гърба си.


„Камп Ноу" отбеляза постижението на аржентина с бурни възгласи и аплодисменти, а поредният ркеорд на Меси бе специално отбелязан и на видеоекрана на 98-хилядното съоръжение.



Кристиано Роналдо в Клуб 100

 


На 24 март Реал Мадрид направи една от многото си крачки към титлата, като „белите" разгромиха с 5:1 гостуващия Реал Сосиедад на своя „Сантяго Бернабеу".


Голямата звезда на мадридчани Кристиано Роналдо отбеляза два гола в мрежата на баските, което и му позволи да достигне границата от 100 отбелязани гола в Примера Дивисион. Португалецът достигна тази бройка в едва третия си сезон с фланелката на Реал Мадрид, успявайки да изпревари клубната легенда Ференц Пушкаш по този показател.


Роналдо завърши сезон 2011/12 в Примера с актив от 46 гола, оставайки обаче на 4 попадения от новия „Пичичи" Лионел Меси.


 

Решаващата битка на „Камп Ноу" и споменът за Раул

 

На 21 април Барселона посрещна лидера Реал Мадрид на своя „Камп Ноу", като двубоят представляваше и последен шанс за каталунците да се върнат в борбата за титлата.


Евентуален успех щеше да възроди шансовете на Барса за защита на титлата, докато равенство - или още повече победа - щеше на 99% да короняса „лос бланкос" като шампион на Испания.


Сблъсъкът в Каталуния стартира лошо за домакините, като още в 17' Сами Кедира се възползва от липса на ориентация в защитата на Барселона и откри резултата.


През втората част се стигна до три вихрени минути между 70' и 73', когато бе оформен и крайният резултат в двубоя - 1:2 в полза на гостите. Двадесет минути преди края Алексис Санчес възстанови равенството, връщайки все още действащите шампиони в мача.


Последната дума обаче принадлежеше на Кристиано Роналдо, който върна спомените за легендарния Раул Гонсалес. „Седмицата" бе фатално изпуснат от защитата на Барселона и матира Виктор Валдес, правейки недвусмислен жест към трибуните на „Камп Ноу" да утихнат, подобно на вече митичното „silencio" на Раул отпреди повече от 10 години. Жест, който Роналдо повтори още веднъж в течение на годината.



Barcelona 1-2 Real Madrid - All Goalsby goalsarena2012-3

 

Потъването на Жълтата подводница и спасението на Райо

 

 


Освен битката между Реал Мадрид и Барселона за шампионската корона, още едно голямо събитие привлече вниманието на всички почитатели на испанския футбол. А именно - сбогуването с елита на Виляреал.


Парадоксално, но факт - Жълтата подводница напусна Примера в същия сезон, когато взе участие и в груповата фаза на Шампионската лига. Същият този клуб, който само преди шест години достигна 1/4-финалите на най-силния турнир на Стария континент, остана под чертата и пое към Сегунда Дивисион.


За ужас на всички фенове на тима от „Ел Мадригал", кошмарът на Виляреал настъпи и по възможно най-драматичния мач.


В последния 38-и кръг Виляреал посрещна Атлетико Мадрид у дома, като домакините се нуждаеха от само точка, за да се спасят. Надеждите на Виляреал бяха прекършени от един от върховните хищници в испанския шампионат - Радамел Фалкао, който едва две минути преди края реализира за крайното 0:1 в полза на „дюшекчиите".


По същото време отборът на Райо Вайекано играеше у дома с Гранада, като единствено победа щеше да изпрати Райо пред Виляреал в крайното класиране. Резултатът в Мадрид вървеше към нулево равенство, преди ветеранът Раул Тамудо да прати в екстаз трибуните на „Тереса Риверо", бележейки спасително попадение в добавеното време на мача. Така Райо остана на борда, докато Виляреал падна зад него.

 


Ново начало и колапс в бяло

 


Сезон 2012/13 в Примера стартира в абсолютен унисон с предходния. Барселона започна по-уверено от всякога, записвайки най-добрия старт в Примера в цялата си история досега, докато грешните стъпки на шампиона следваха една след друга.


Още в първия кръг на първенството „кралския клуб" се подхлъзна, завършвайки наравно с Валенсия на „Сантяго Бернабеу", а в следващите седмици последваха и нови грешки - срещу Хетафе и Севиля, където мачовете бяха загубени.


Същевременно Барселона продължаваше да трупа точки, докато причините за колапса на Реал Мадрид се търсеха къде ли не.


Все по-често се говореше и за дълбоки проблеми в съблекалнята на „лос меренгес", където поне според публикациите в медиите, отношенията между Жозе Моуриньо и някои от лидерите на тима изобщо не са розови.

 

 

Дуелът за Златната топка - абсолютно равенство

 


На 7 октомври дойде време и за първото „Ел Класико" в Примера за сезон 2012/13, като шампионът гостуваше на лидера на неговия „Камп Ноу".


Двубоят в кааталунската столица се приемаше и като директен дуел за Златната топка на ФИФА, а двамата гладиатори бяха добре известни - Лионел Меси и Кристиано Роналдо.


Двубоят в Барселона завърши наравно - 2:2, като съвсем наравно завърши и битката между двамата фаворити за индивидуалния приз.


Меси и Роналдо нанизаха по два гола в сблъсъка, сякаш за да затруднят още повече гласуващите, които трябваше да определят носителя на отличието.


 

Голямото шоу на Тигъра

 


На 9 декември Атлетико Мадрид прие закъсалия Депортиво на своя „Калдерон", а сред феновете на „дюшекчиите" се забелязваше известно притеснение - Фалкао сякаш бе намалил оборотите.


Беше ли позагубил Тигъра добре познатия си глад за голове? Самият колумбиец отговори повече от подобаващо на този въпрос, отбелязвайки цели пет гола в мрежата на галисийците за крайния успех с 6:0.


По този начин Тигъра се отличи като едва третият футболист, който бележи пет или повече попадения в противниковата врата за последните десет шампионата в петте големи първенства - Премиършип, Примера Дивисион, Серия А, Бундеслига и Лига 1.
 
Преди него това бяха правили само двама играчи - Джърмейн Дефоу и българският нападател на Фулъм Димитър Бербатов.

 

 

Още една крачка на Меси към историята

 


Само два часа след головата фиеста на Радамел Фалкао срещу Депортиво Ла Коруня, светът вече говореше за друг състезател от испанската Примера Дивисион.


Барселона гостува на Бетис на негостоприемния „Бенито Вилямарин", а Лионел Меси се намираше на два гола разстояние от дългогодишния рекорд на Герд Мюлер за брой отбелязани голове в една календарна година - 85.


Аржентинският магьосник на каталунците не загуби време и още през първата част остави немската легенда зад себе си, бележейки на два пъти в мрежата на севилци.


Барса изкова нови три точки и продължи великолепната си серия в първенството, но категорично тема за разговор №1 бе поредният рекорд на най-добрия футболист в света.


Головете на аржентинеца за 2012 година станаха 86, а суперлативите по негов адрес не стихнаха в продължение на дни.

 

 

Абдикацията на шампиона и заявката на Барселона

 

 


На 16 декември сякаш контурите на този сезон в Примера започнаха да се очертават, защото два конкретни резултата дадоха ясни цветове на ситуацията до момента.


Шампионът Реал Мадрид продължи да затъва, а „Сантяго Бернабеу" остана шокиран от равенството 2:2 с чувстващия сериозни проблеми тим на Еспаньол. Равенството с „папагалчетата" бе прието като абдикация от битката за титлата, а пред „белите" започна да се очертава преследването на една основна цел до края на кампанията - преследване на дългоочакваната „ла десима" - или „десетата" корона от Шампионската лига.


След двубоя с Еспаньол на „Бернабеу", дори и Жозе Моуриньо намекна, че битката е загубена. Предстоеше двубой между Барселона и Атлетико Мадрид, а евентуален успех на каталунците щеше да ги тласне на 13 точки пред Моутим.

 


И до такъв се стигна. Атлетико гостува на „Камп Ноу" със самочувствието на тим, заемащ втора позиция в таблицата, но подобно на визитата си на „Бернабеу", отборът на Чоло Симеоне се провали за втори пореден път в битката с двата големи колоса.


Радамел Фалкао изведе Атлетико напред през първото полувреме, но бързо авансът на „дюшекчиите" бе неутрализиран. Адриано и Серхио Бускетс обърнаха развоя на срещата още до почивката, а голове №89 и №90 на Лео Меси за годината подчертаха доминацията на лидера - 4:1 и нова сериозна заявка за титлата.