Как пък Меси не беше “роб“ и не е “тъжен“ в Барселона?

снимка: БТА

Един от феномените на футбола изобщо в историята на тази велика игра - Кристиано Роналдо, е окупирал вниманието на всяка една медия във всяка една точка на света. Причината вече е до болка ясна на всички ни - CR7 бил "тъжен" в Реал Мадрди.

 

За обстоятелствата само може да гадаем, както правят колегите най-вече в Англия и Испания, които го пращат в Сити, Юнайтед или ПСЖ. Било заради пари, било заради съотборниците, било заради "Златната топка"...Нима има значение за някой фен на Реал Мадрид какво точно недоволства Роналдо?

 

И тъй като в днешно време всички сравняваме португалеца и аржентинския магьосник Лионел Меси, дойде време да го направим и в сегашната ситуация. Играчът на Барселона е безспорно най-добрия играч на планетата, но далеч не е най-добре платеният. Той взима близо 2 милиона по-малко от Роналдо, а най-много ценни хартийки получават Ето'о, Рууни и Ибрахимович, следвани от CR7. И се прокрадва една мисъл... Защо Меси не е тъжен? Защо Меси не иска среща с ръководството? Защо Меси не хвърли в паника цяла Барселона? Защо, защо, защо?

 

Независимо какво говори Роналдо, действията му показват, че се мисли за по-голям от клуба, в който играе. Доказа го, когато при трансфера си в Реал сподели, че се "чувства като роб в отбора на Сър Алекс". Да, може да не го цитирам правилно, но го каза. Пред цяла Англия.

 

Сега и Испания разбра тази страна на португалската мегазвезда. Преди няколко месеца обясняваше, че е готов да завърши кариерата си в Мадрид, но бързо би отбой. Защо? Защото е наемник и хич не го интересува каква институция представлява Реал Мадрид. Не разбира ценностите на клуба, не разбира защо Марсело посочва символа на цял Мадрид и Испания Икер Касияс за личен фаворит за "Златната топка", не разбира защо Ибрахимович взима повече пари от него. Като цяло изглежда, че много неща не са му ясни.

 

Със сигурност за този цирк има много причини, а и психическото състояние на Роналдо може би не е най-доброто - Иниеста взе наградата за най-добър играч в Европа, а той отново беше пренебрегнат. Със сигурност го е яд, но Реал Мадрид не е виновен, че живеем в ерата на Лео Меси.

 

Нека обаче погледнем по-внимателно случилото се преди няколко дни в Монако - Меси цяло лято говори как ще се радва някой от съотборниците му в Барса да вземе наградата за най-добър футболист. Роналдо обясняваше как напълно я заслужава само и единствено той. Сега е разстроен, докато Меси се радва за своя съотборник Иниеста. На всичкото отгоре в Испания са сигурни, че CR7 гледа лошо съотборниците си, защото смятат Касияс за най-заслужилия футболист на "белия балет" за индивидуалното отличие. Сърдит е на Марсело, сега и на Мадрид.

 

Друга спекулация пък уверява, че всичко е за пари. Най-вероятно това е и истинската причина. Той е "едва" четвъртият най-добре платен футболист в днешно време с едва 13 милиона евро на година. Пред него са играчи като Ето'о, Рууни и Ибрахимович, които са далеч от неговата класа, но са си "уредили живота".

 

И португалецът го е яд. Но вместо всичко да остане в кухнята на Реал Мадрид, да говори с Флорентино Перес на 4-и очи, той реши да направи желанието си за пари обществено достояние - бил тъжен в Мадрид.

 

Перес безпроблемно ще даде 15-16-17 милиона евро на Роналдо годишно, но така ли трябва да постигне своето звездата? На какво робува, от какво е тъжен? Че в столицата го боготворят? Че е лидер на най-великия отбор в историята?

 

Само един "наемник" може да говори така. Да сте чули Меси да дава ултиматуми на Барса, да иска повече пари, да се сърди? Не. Няма и да чуете. Защото той може и да е аржентинец, но е отгледан от Барселона. Знае какво значи този отбор за Каталуния, за Испания и за света. Знае ценностите, знае историята, а Роналдо може и да се чуди защо стадионът на Реал се казва "Сантяго Бернабеу", а не "Флай Емиратс Етихад Мансур ал Файед".

 

Нито познавам Роналдо, нито знам каква точно е ситуацията около него. Честно казано, докато вкарва голове за Реал, няма и да ме интересува. Но един футболист не е по-голям от клуба си. Кристиано не постъпи правилно - нито към феновете, нито към отбора, нито към себе си. Защото сега пак е мразен и недолюбван. И то заслужено.

 

Роналдо може и да е най-добрият футболист на света. Може без него Реал Мадрид да не е в топ 3 на най-добрите отбори на планетата. Но със сигурност е далеч от името, историята, популярността и значението на "кралския клуб". Може да е недоволен, но определено го показа по най-неподходящия начин. Клубът и неговите фенове заслужават извинение.

 

Що се отнася до футболните аргументи - той ще играе за Реал, ще вкарва голове (поне докато е в клуба), защото е роден победител. Освен това няма да напусне "белия балет", защото само този отбор му гарантира шанс да спечели "Златна топка". Също така идва времето на финансовия феърплей, а клаузата му за разтрогване с клуба е 1 милиард евро. Сити да заповядат, ПСЖ и те да се пробват. В Юнайтед няма да се върне сега, няма кой да му даде парите, които иска там. А Перес ще му даде по-голяма заплата и ще бъде сложен край на тази тема. Но вече никой няма да се чуди какво прави Меси не само по-добър футболист, но и по-добър човек.

 

Що се отнася до самия Реал Мадрид - този клуб е на 110 години, а Роналдо дори не е най-добрият футболист, който е обличал екипа на отбора. Далеч е от статута на легенда. Най-вероятно няма и да се превърне в такава, след като си мисли, че може да си позволи всичко. А Реал Мадрид ще просъществува още дълги години, след като Роналдо го няма...

 

Иво Вецев, sporta.bg