Възраждането на Ювентус или какво се случи в Серия А през 2012 година?

2012-та със сигурност оставя следа като една изключително наситена със спортни събития година, която ни предложи не само Олимпийски игри, но и Европейско първенство по футбол.


Полша и Украйна станаха арена на Шампионата на Стария континент и пътешествието из стадионите в тези страни завинаги ще се помни, особено заради драматичните сблъсъци по терените.


Освен, че Барселона и Реал Мадрид предоставиха ядрото на еврошампионите Испания, двата колоса се вкопчиха в люта битка за титлата в Примера дивисион. Въпреки че определенията за Барселона като „най-добър отбор в света" се превърнаха в клише, „кралския клуб" триумфира в Ла Лига.


Ще ви припомним всичко, което има смисъл да бъде запазено в паметта не само от случилото се в шампионата на Испания, но и на всички големи първенства в Европа и (разбира се) България.


В тези страни 2012-та наистина донесе няколко незабравими момента - на Острова видяхме най-драматичния завършек на борба за титлата, като Манчестър Сити стигна до нея с изумителен обрат и драма в последните секунди.


В Италия Ювентус се завърна на трона след дългогодишно прекъсване за сметка на Милан и Интер. Лудогорец пък записа исторически дубъл на домашната сцена и развали двуполюсния модел в А група.


Шампионската лига също ще остане в историята като една от най-забележителните битки във футбола, особено полуфиналът между Барселона и Челси.


Sporta.bg ви предлага в 6 части всичко най-интересно и най-важно от футболната 2012-та година!

 

Изминалата година 2012 може да се счита за повратна в най-новата история на Серия А. Начело на италианското първенство се завърна отбора с най-много спечелени титли - Ювентус.

 

Най-обичаният отбор на Ботуша успя да излезе от дългата криза именно през тази година. Грандът от Торино не успя да се съвземе дълго време след скандала Калчополи през 2006 година.

 

Точно преди една година по време на коледните празници Милан водеше в класирането преди Ювентус да направи своя шампионски марш.

 

Кой обаче свали Милан от върха? За това се погрижи градския съперник Интер, който посече „росонерите" в дербито на 18-ия кръг (15 януари 2012) с попадение на Диего Милито.

 


[HD] AC Milan vs Inter 0-1 [Goal] Diego Milito...by grandgoals

 

Третото място в Серия А бе последното, което даваше право на участие в квалификациите на Шампионската лига. За него обаче се бореха цели пет отбора през целия сезон - Удинезе, Лацио, Интер, Наполи и Рома.


Драмите през месец януари

 

Целият месец януари премина без други издънки на някой от лидерите. Втората издънка на Милан обаче бе загубата от Лацио в Рим. В същото време Интер и Палермо сътвориха мача на сезона след като направиха зрелищното 4:4 на снега на „Джузепе Меаца". Този двубой бе сблъсъкът на големите нападатели в Серия А Диего Милито и Фабрицио Миколи. Нападателят на Интер вкара всичките 4 попадения за своя отбор, с което доката страхотната си форма през 2012. Миколи пък записа хеттрик в снежната вечер.

 


Inter Milan 4-4 Palermoby goalsarena2012-2

 

В тези моменти отборът на Милан, който бе фаворит за титлата започна да се пропуква и да показва своите слабости. В Ювентус обаче имаха една максима през сезона и тя беше, че отборът не трябва да губи. Торинци записаха три поредни равенства, а Милан стигна до трудна победа над борещия се за Шампионска лига Удинезе.

 

Последен шанс за Милан да остане на върха


Така „росонерите" отново бяха лидери в Серия А и предстоеше дербито с Ювентус, което можеше да предопредели шампиона. Естествено това дерби не премина без скандали.

 

Срещата завърши 1:1, но всички ще си спомнят скандално незачетения гол на Съли Мунтари. Ганаецът удари топката с глава от метър и Буфон я извади от вратата, но топката бе преминала голлинията. Съдията не зачете гола, а преди това Милан водеше вече с 1:0 с гол на Ночерино. В последните минути торинци изравниха с гол на Алесандро Матри за крайното 1:1, което отново не им позволи да загубят.

 

Все пак историята показа как всички се връща още в следващото дерби между двата отбора от Серия А.




Последва много трудна серия за Ювентус, който записа четири поредни равенства. Това позволи на Милан да дръпне с 4 точки разлика.

 

Възраждането на Ювентус и непримиримия Алесандро Дел Пиеро

 

Двубоите в 29-ия кръг затвърдиха лидерската позиция на Милан, който обърна Рома с попадения на Златан Ибрахимович. Ювентус обаче записа втора поредна победа и то срещу Интер в дербито на Италия. Вездесъщият Алесандро дел Пиеро отбеляза втория гол за торинци.

 

 

Последваха два разочароващи двубоя за „росонерите" които не успяха да бият Катания (1:1) и отстъпиха на Фиорентина с 1:2 на „Сан Сиро". В същото време Ювентус бе в перфектна серия и записа победи срещу Наполи, Палермо, Лацио и Рома. Отново в най-трудните моменти на отбора помогна Алесандро дел Пиеро, който донесе много важната победа срещу Лацио с перфектен пряк свободен удар в края на мача.

 

 


На 22 април изглежда Милан вече абдикираше от титлата след равенството у дома с Болоня (1:1). Това позволи на Юве да дръпне с 3 точки само 4 кръга преди края на сезона. Не може да не отблежим и единствения български гол в Серия А през сезон 2011/2012. Българинът Валери Божинов се завърна в Лече през зимния трансферен прозорец. Той се оказа герой за своя тим след като го спаси от загуба срещу Лацио с гол в последната минута за равенството 1:1.

 

 


Крайно любопитна се оказа борбата за третото място в Италия. В 35-ия кръг само три кръга преди края на сезона четири отбора имаха равен брой точки - по 55. Наполи, Удинезе, Интер и Лацио трябваше да решат кой е по-достоен да представя Италия в Шампионската лига. В тази битка победител излезе отбора на Удинезе след страхотните силни игри на Антонио ди Натале.

 

Два кръга преди края Юве направи поредното си равенство и отново даде шансове на тифозите на Милан да помечтаят за втора поредната титла.

 

Това обаче означаваше задължителна победа в градското дерби срещу Интер, кръг преди края на сезона. Диего Милито обаче надмина Ибрахимович с поредния си хеттрик, докато шведът отбеляза двата гола за загубата с 2:4.

 

По този начин кръг преди края Интер направи Ювентус шампион на Италия за първи път след скандала Калчополи и отнетите титли през 2005 и 2006.

 

 

Ювентус показа, че се завръща там където винаги е бил. Най-титулуваният клуб в Италия спечели първата си титла след десет години и не допусна загуба в нито една среща през сезона в Серия А. Трябва да се отбележи, че Юве не участва в евротурнирите през сезона.

 

Юве имаше шанс дори да спечели дубъл, но отстъпи на Наполи във финала за Купата на Италия с 0:2 на „Олимпико".

 

 

Началото на новия сезон в Италия и кризата в Милан

 

Най-сериозните промени се случиха в отбора на Милан през лятото на 2012 година. Феновете на италианския футбол иначе бяха очаровани от страхотното представяне на „Скуадра Адзура" на Евро 2012, което се дължи предимно на футболистите на Ювентус.

 

Феновете на Милан обаче имаха много поводи за притеснения през лятото след като Берлускони продаде двете най-големи звезди на „росонерите" - Златан Ибрахимович и Тиаго Силва. Освен това клуба се раздели с големите бойци - Кларънс Зеедорф, Алесандро Неса, Дженаро Гатузи и Филипо Индзаги.

 

В съответствие с това Милан записа най-слабия старт в Серия А, след като в първите осем среши тима имаше само две победи и един равен. Като капак на всичко дойдоха загубите от Интер и Лацио. В градското дерби Милан игра с човек повече цяло второ полувреме .

 

 

Иначе от самото начало на сезона Ювентус показа шампионския си манталитет и веднага зае първото място в класирането. След него останаха отборите на Интер, Лацио, Наполи и Фиорентина, които се очертават като най-сериозната конкуренция за титлата и местата за Европа.



Първа загуба на Ювентус и играта на съдбата

 

Шампионският тим на Юве записа страхотна серия от 44 мача без загуба в Серия А. Тя обаче бе прекъсната от Интер, който успя да накаже „бианконерите" именно в Торино след победа с 3:1.


 

В края на месец ноември Ювентус допусна втората си загуба в Италия и то от другия милански съперник - Милан. Любопитното в случая бе, че Ювентус няколко дни по-рано бе разбил Челси с 3:0 в Шампионската лига. Просто „бианконерите" се представиха много добре в Европа, но това им коства жертви в Италия.

 

Дербито с Милан може да се нарече като реванш на съдбата. „Росонерите" спечелиха с 1:0 с гол от дузпа на Робиньо. Само че дузпата бе много пресилена след като топката удари гърба на Маурисио Исла и съдията помисли, че това е игра с ръка. Така малко повече от шест месеца след неправилно отменения гол на Съли Мунтари, съдбата направи своя реванш.

 

Ювентус изглежда няма да има много големи трудности да защити титлата си през този сезон. На „бианконерите" обаче им предстои много трудно предизвикателство в Шампионската лига.