ВИДЕО: Бомба на Бербатов донесе три точки на Фулъм

снимка: Guliver/Getty Images

Отборът на Фулъм се изкачи на 11-а позиция в английската Висша лига, след като днес "котиджърс" постигнаха успех с 1:0 над гостуващия в Лондон тим на Стоук Сити.

 

Единственият гол в мача отбеляза българската звезда на домакините Димитър Бербатов, който в края на първата част реализира красиво попадение в своя мач №200 в Премиършип. Бившият капитан на България разстреля Амир Бегович с мощно воле с десния крак, пращайки топката неспасяемо под гредата.

 

Така Фулъм постигна 8-а победа от началото на сезона и събра актив от 32 точки, задминавайки Уест Хям на 11-ото място. "Чуковете" обаче са и с мач по-малко. Стоук Сити остава на 10-а позиция с 33 пункта.


Българският национал Станислав Манолев остана извън групата на Фулъм, като атаката на "котиджърс" бе водена от дуото Бербатов - Брайън Руис. Деймиън Дъф и Ашкан Деяга заеха позиции на двата фланга, докато Гиоргиос Карагунис и Стив Сидуел действаха като двойка вътрешни полузащитници.


Питър Крауч отново оглави атаката на "грънчарите", докато в близост до него действаше Джонатан Уолтърс. Кенуайн Джоунс бе оставен на пейката от мениджъра Тони Пюлис.


Първите десет минути на "Крейвън Котидж" предложиха по един шанс и за двата тима, но до гол не се стигна. В 7' Джонатан Уолтърс може би сбърка, след като избра да стреля, вместо да комбинира с Етерингтън. Две минути по-късно първа възможност се откри пред Димитър Бербатов, но българският таран не успя да реализира от чиста позиция. "Деветката" стреля от два-три метра разстояние до голлинията, но и позагубил баланс на тялото си, прати топката над гредата.


В 11' гол на Брайън Руис бе отменен поради игра с ръка, а в 20' силен изстрел на Деймиън Дъф бе успешно блокиран. В 24' близо до първи гол бе и Карагунис, но Бегович показа класа.

 

Така постепенно се стигна до добавеното време на първата част, когато Димитър Бербатов взриви трибуните с красиво изпълнение. Българският таран намери топката с изключително мощно воле с десния крак, а Амир Бегович надали успя да види кълбото, което се заби под гредата на пазената от него врата - 1:0.

 


Втората част стартира силно за "грънчарите", които дори пропуснаха и дузпа в своя полза. В 48' Марк Шварцер не позволи на Крауч да отбележи, а в 55' бе отсъдена дузпа в полза на Стоук. Деяга игра с ръка в пеналтерията на Фулъм, а зад топката застана Джонатан Уолтърс. Нападателят стреля в долния лъв ъгъл на вратата, но Марк Шварцер показа голяма класа и улови.


Половин час преди края Димитър Бербатов можеше да отбележи и втори гол в мрежата на Стоук. Благоевградчанинът насочи една топка към мрежата, но Бегович се намеси. В 77' Фулъм отново бе много близо до удвояване на резултата, след като първо Димитър Бербатов не успя да отправи удар, а в последствие и Стив Сидуел не бе ефективен в завършващия си удар.

 

До края на мача домакините успяха да задържат крехкия си аванс в резултата, докато футболистите на Тони Пюлис така и не намериха начин да застрашат вратата на Шварцер, вероятно съжалявайки за пропуснатата дузпа. В последните минути Димитър Бербатов бе заменен от Младен Петрич, като бившият национал обра овациите на "Крейвън Котидж".


FUL1-0STOby Samu21213