Сър Алекс си спомни болката от трагедията в Мюнхен

снимка: БТА

Мениджърът на Манчестер Юнайтед сър Алекс Фъргюсън разкри, че все още е потресен от трагедията в Мюнхен. Легендарният наставник на „червените дяволи“ е бил на 16 години, когато 8 играчи на клуба и още 15 души загиват на 6-ти февруари, 1958г.

 

Тогава самолет на Бритиш Юръпиън Еъруейс се разбива при опит за излитане. Отборът на Манчестър Юнайтед се връща от Белград след мач с Цървена Звезда за Купата на европейските шампиони.

 

Самолетът спира за презареждане с гориво в Мюнхен, преди да продължи полета от бивша Югославия към Англия. В града вали сняг и пилотът прави 2 неуспешни опита да излети от хлъзгавата писта. При третия машината излиза от трасето, а едно от крилата се врязва в близка постройка. В резултат самолетът се блъска в друга сграда и избухва в пламъци.

 

21 от пътниците загиват на мига. Вторият пилот умира по-късно от нараняванията си, а звездата на тима - Дънкан Едуардс, описван от асистент – мениджъра Джими Мърфи като „най – великият от всички тях“, си отива 15 дни след катастрофата.

 

По това време „бебетата на Бъзби“ са на път да станат едва третият отбор, който печели в три последователни сезона титлата в Английската лига.

 

Фъргюсън отдаде почит на онези, които са помогнали за възстановяването на тима, който печели Купата на европейските шампиони 10 години след трагедията.

 

„Възраждането ни е забележително от гледна точка на мениджърите сър Мат Бъзби и Джими Мърфи, както и на целия отбор по това време,“ каза сър Алекс.

 

„Това беше фантастична група от млади хора, на които им беше предопределено да станат велики, а трагедията им го отне,“ добави Фъргюсън.

 

Сутринта на 7 февруари се вижда пълният ужас от катастрофата. Самолетът е почти неразпознаваем.

 

Само 13 дни след катастрофата, Юнайтед излиза на „Олд Трафорд“ за отложен мач от петия кръг на ФА Къп срещу Шефилд Уензди. Списъкът с играчи на тима е силно ограничен, но двама от оцелелите – Хари Грег и Бил Фоулкс играят за отбора, заедно с нови попълнения и микс от млади футболисти и резерви. Клубът получава специално разрешение да използва новопривлечения от Астън Вила Стан Кроутър, въпреки че той вече е играл в същата надпревара през сезона.

 

Манчестър Юнайтед побеждава с 3:0, но в последствие губи финала за Купата срещу Болтън Уондърърс.

 

Въпреки трагедията, „червените дяволи“ се връщат на европейската сцена и бият Милан с 2:1 на „Олд Трафорд“, преди да загубят реванша на „Сан Сиро“ с 0:4.

 

Боби Чарлтън, който тогава е на 20 години, дава чаша чай на вратаря Рей Ууд в болницата в Мюнхен.

 

 

71-годишният мениджър на Манчестър Юнайтед вярва, че събитието не трябва да бъде забравяно.

 

„Когато те застигнат последствията и вестниците разкриват детайли какво точно се е случило, не можеш да помогнеш, но усещаш огромната загуба за всеки, който се вълнува от футбол,“ каза Фъргюсън в интервю за BBC.

 

„Това остава за много дълго време и всяка година трябва да си го припомняш,“ заяви още сър Алекс, коментирайки болката от трагедията в Мюнхен.

 

Сър Алекс е на 16 и необвързан с Манчестър Юнайтед, когато 23 души, включително 8 футболисти на отбора, умират в сряда, точно преди 55 години.

 

„Чувствам се потресен още от малко момче. Бяха тъжни времена,“ каза 71-годишният Фъргюсън.

 

„За мнозина това може би е отдавна забравено, но за някого като мен, който си спомня деня на трагедията, няма как да бъде забравено,“ завърши емоционалното си изказване Сър Алекс.