93:20 - най-инфарктната минута в историята на Премиър лийг

снимка: БТА

2012-та със сигурност оставя следа като една изключително наситена със спортни събития година, която ни предложи не само Олимпийски игри, но и Европейско първенство по футбол.


Полша и Украйна станаха арена на Шампионата на Стария континент и пътешествието из стадионите в тези страни завинаги ще се помни, особено заради драматичните сблъсъци по терените.


Освен, че Барселона и Реал Мадрид предоставиха ядрото на еврошампионите Испания, двата колоса се вкопчиха в люта битка за титлата в Примера дивисион. Въпреки че определенията за Барселона като „най-добър отбор в света" се превърнаха в клише, „кралския клуб" триумфира в Ла Лига.


Ще ви припомним всичко, което има смисъл да бъде запазено в паметта не само от случилото се в шампионата на Испания, но и на всички големи първенства в Европа и (разбира се) България.


В тези страни 2012-та наистина донесе няколко незабравими момента - на Острова видяхме най-драматичния завършек на борба за титлата, като Манчестър Сити стигна до нея с изумителен обрат и драма в последните секунди.


В Италия Ювентус се завърна на трона след дългогодишно прекъсване за сметка на Милан и Интер. Лудогорец пък записа исторически дубъл на домашната сцена и развали двуполюсния модел в А група.


Шампионската лига също ще остане в историята като една от най-забележителните битки във футбола, особено полуфиналът между Барселона и Челси.


Sporta.bg ви предлага в 6 части всичко най-интересно и най-важно от футболната 2012-та година!

 

93:20 - най-инфарктната минута в историята на Премиър лийг

 

Играе се последният кръг в английската Висша лига, а Манчестър Сити има сравнително лесна задача - домакинство на К.П.Р. Момчетата на Роберто Манчини са с равен брой точки със съседите от Юнайтед, но значително по-добра голова разлика. Всички вече вкусваха шампионското шампанско.

 

Датата 13 май обаче можеше да се окаже фатална за "гражданите", тъй като лондончани водеха с 1:2 до 92-ата минута, а "Етихад" мълчеше и не вярваше какво точно се случва с любимците им, които изиграха изключителен сезон, а бяха на път да се сгромолясат точно на финалната права.

 

Един Джеко вкара с глава за 2:2, но и това не помагаше на Сити, тъй като Юнайтед водеше с 0:1 при гостуването си на Съндърланд. Мачът на „Стейдиъм ъв лайт" приключи, а футболистите на Сър Алекс усещаха, че чудото може и да се е случило и да станат шампиони.

 

Тогава настъпи най-драматичният момент в историята на Висшата лига. При започналата 94-ата минута Балотели получи топката пред наказателното поле, но загуби баланс и падна на земята. Той обаче не се предаде, а успя да чукне към Агуеро...

 

Аржентинецът финтира защитата, опита удар и топката се озова във вратата на К.П.Р - 3:2 за Сити, а „Етихад" изригна както никога до сега. Радостта беше неистова, а футболистите на градския съперник не можеха да повярват! Току-що „гражданите" спечелиха титлата в типичен за Сър Алекс начин - в заключителните секунди.

 

Така и приключи сезон 2011/12 в Премиър лийг, като често всеки футболен фен си припомня за невероятния обрат на съдбата, който определено е претендент №1 за най-значим момент през изминалата 2012 година. Безспорно. Но какво още се случи в Англия през годината, в която светът трябваше да свърши?


 

Манчестър Сити - Манчестър Юнайтед - 1:1

 

Това е равносметката между двата най-силни тима в Англия през 2012, що се отнася до първенството. "Червените дяволи" загубиха най-важната битка срещу градския съперник - тази за титлата. Сър Алекс и компания загубиха с 0:1 на "Етихад", което позволи на „гражданите" да се изравнят по точки с Юнайтед, а впоследствие и да спечелят титлата. А и за миналия сезон Сити спечели с общ резултат 7:1 дербитата с Юнайтед....

 

През настоящия сезон обаче „червените дяволи" изглеждат далеч по-убедителни от своя градски съперник, а това дава отражение в класирането - разликата между тях е 7 точки. В директния сблъсък между двата тима пък Юнайтед показа, че към този момент е по-добрият отбор, побеждавайки с 2:3 в страхотен спектакъл.

 

 

От осанна до разпни го - Роберто ди Матео и Челси

 

ФА къп и Шампионска лига. Да, Роберто Ди Матео донесе така мечтаният от Абрамович трофей, и то само с няколко месеца начело на Челси. Моуриньо, Анчелоти, Раниери, Грант и т.н. не успяха да спечелят това, което италианецът донесе на руския милиардер.

 

Още от лятото обаче беше ясно, че дните на специалиста в Лондон са преброени, тъй като той не се вписва във визията на Абрамович за Суперклуб. Няколко слаби мача в първенството и Шампионска лига и Роберето Ди Матео вече не е на "Стамфорд Бридж", като не му беше дадено време да развие потенциала на отбора, който собственоръчно изгради от нулата.

 

Това беше една от най-големите изненади в Англия през 2012 - както успехът на Ди Матео, така и неговото уволнение. Кой да предполага, че дори Абрамович е способен да уволни човека, който сбъдна неговата мечта за европейски триумф? Е, ето че това е факт, а феновете все повече негодуват срещу руснака, който премахна техния герой.

 

 

Трансферът на Робин Ван Перси

 

Това беше новина №1 през лятото, след като стана ясно, че холандецът не желае да поднови договора си с Арсенал. Веднага на опашката се наредиха редица топ отбори, като фаворит беше Манчестър Сити заради многото пари, които катарците можеха да предложат на Робин.

 

Той обаче предпочете градския съперник - Юнайтед, и определено не сгреши. В момента „червените дяволи" разполагат с двама от най-добрите голмайстори в Англия, света, а и историята на футбола. Дуото Рууни-Ван Перси може да реши всеки мач, като това беше доказано многократно през есенния дял.

 

Откакто се присъедини към отбора, холандецът има 14 гола, и то само в Премиършип, като оглавява листата при голмайсторите. Той раздава асистенции, прави пробиви, комбинира чудесно с новите си съотборници, а разбирателството между него и Рууни е все по-голямо. Така Ван Перси се превърна в най-силния трансфер в Премиър лийг, а неговото присъствие на „Олд Трафорд" е гаранция за много голове и ежеседмични спектакли с марка „Юнайтед".

 

 

Бунтът на малките

 

Абсолютно никой не очакваше Нюкасъл да се представи по този уникален начин през миналия сезон, но през май отборът завърши на 5-о място в лигата, като единствено липсата на опит лиши момчетата на Алан Пардю от влизане в топ 4.

 

През настоящата кампания Нюкасъл е едва на 15-о място, но в челото виждаме отбори, които не сме свикнали да бъдат там. В момента в първата половина на таблицата фигурират Евертън, У.Б.А, Стоук и Суонси, като в определен период някои от тях бяха част от топ 4.

 

Това само показва колко оспорвано първенство е Премиър лийг, като можем да очакваме изненада във всеки един момент.


 

Падението на богатите

 

Блекбърн беше един от изпадналите отбори през миналия сезон, което беше абсолютна изненада с оглед на това, че финансовото положение на тима беше изключително добро, а собствениците обещаваха големи трансфери, ако тимът не изпадне. Уви, това така и не стана.

 

Сега наред е друг тим, който е заливан с милиони от собственика си - Куинс Парк Рейнджърс. Лондонският тим раздава едни от най-високите заплати в лигата, а през лятото пръсна доста пари, за да изгради боеспособен отбор.

 

Е, вече стотиците милиони пръснати от Тони Фернандес помогнаха на К.П.Р да има 10 точки и да се намира на последното 20-о място, а сезонът вече е преполовен. Надеждата за спасение е почти мъртва, а дори Хари Реднап едва ли би успял да направи чудото и да измъкне лондонския тим от калта.

 

Тези два отбора са абсолютен пример, че само парите не гарантират успех, особено в Англия, където силите са по-изравнени от всякога.


 

Димитър Бербатов и 2012

 

Няма как да не завършим с Димитър Бербатов, защото нашето момче извървя пътя от абсолютна издънка (според медиите) по време на престоя си в Юнайтед до тотален герой и феномен с екипа на Фулъм.

 

Българинът вършеше чудесно работата си в Манчестър, но Сър Алекс счете за необходимо да закотви Берба на пейката, дори когато „червените дяволи" имаха остра нужда от фантазията на №9. До какво доведе това - до загубена титла, отпадане в Шампионска лига и нито един трофей.

 

Сега Бербатов радва феновете на Фулъм с брилянтните си отигравания - той има 6 гола, няколко асистенции, а освен това е човекът-оркестър за тима, воден от Мартин Йол. Той е герой за феновете на „Крейвън Котидж", а медиите в Англия забравиха за помията, която изляха върху него, и го засипват с похвали преди и след всеки един двубой на Фулъм.

 

Изненадващо обаче той беше пренебрегнат за футболист №1 на България. Той дори не беше в тройката. Човекът, който вече няколко години е марка за футбол по цял свят беше тотално отписан от родните специалисти в спортната журналистика. Но нищо, той ще продължи да радва феновете в Англия, докато ние само ще си спомняме за времето, в което той ни радваше с фланелката на националния отбор.

 

 

Иво Вецев, Sporta.bg