Юнайтед ограби десет от Ливърпул и изкова победа в знаменитото дерби (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА

Манчестър Юнайтед осъществи пълен обрат на емоционално заредения „Анфийлд" и удари Ливърпул с 2:1 в дерби с няколко дискусионни отсъждания на съдията Марк Холси, които според домакините са предрешили изхода на срещата.

 

Сякаш мърсисайдци имат основания да се чувстват ощетени от рефера особено през второто полувреме, защото победният гол на Робин ван Перси дойде от дузпа, отсъдена за нарушение фантом срещу Антонио Валенсия.

 

През първата част неадекватният Джонджо Шелви беше изгонен директно са грубо нарушение с двата крака напред срещу Джонатан Еванс и домакините останаха с десетима души за цялото второ полувреме.

 

Това не им попречи да поведат в резулата чрез своята емблема Стивън Джерард, който се разписа няколко секунди след подновяването на играта след почивката. Рафаел да Силва обаче реализира прекрасно попадение в 51-ата минута, за да възстанови равенството.

 

Двата отбора не предложиха толкова емоции на терена в дербито, колкото имаше по трибуните на легендарния „Анфийлд" по повод на трибута към загиналите 96 души в трагедията на Хилсбъро през 1989-та година.

 

Качеството на играта не бе особено високо, но правеше впечатление, че Юнайтед отправи само два опасни удара към вратата и успя да се поздрави с две попадения. Въпреки че беше с числен пасив след почивката, Ливърпул не предаде инициативата, но се пропука при единствените две опасни атаки на съперника.

 

Така Юнайтед не само постигна една от редките си победи на „Анфийлд" (последната дойде с гола на Джон О'Шей в 90-ата минута през сезон 2006/07), но и желанието на Сър Алекс Фъргюсън да види как неговият отбор получава дузпа като гост на Ливърпул се изпълни.

 

Брендън Роджърс още няма победа в Премиършип начело на Ливърпул, а „червените дяволи" се поздравиха с важен успех в едно от най-емоционалните дербита между най-великите английски отбори.

 

Мърсисайдци остават със скромния актив от 2 точки след първите си 5 мача, докато Юнайтед записа 4-та поредна победа и вече има 12 - 1 по-малко от лидера Челси.

 

 

Съставите:

 

Ливърпул (4-2-3-1)

 

Пепе Рейна застана под рамката за Ливърпул, а пред него Глен Джонсън бе преквалифициран в ляв бек, докато Мартин Кели застана отдясно на отбраната. В центъра на защитата оперираха Даниел Агер и Мартин Шкъртел. Джо Алън и Стивън Джерард изпълняваха функциите на дефанзивни халфове, а пред тях имаше цели трима офанзивни полузащитници - Фабио Борини, Джонджо Шелви и Рахим Стърлинг. Единственият изнесен напред нападател очаквано бе Луис Суарес.

 

Манчестър Юнайтед (4-2-3-1)

 

Андрес Линдегаард получи правото да започне като титуляр на вратата на „дяволите" а пред него в защита бяха наредени отдясно-наляво Рафаел да Силва, Рио Фърдинанд, Джонатан Еванс и Патрис Евра. Дефанзивни халфове бяха Майкъл Карик и Райън Гигс, а пред тях бяха наредени Антонио Валенсия и Нани по крилата, докато Шинджи Кагава действаше зад чистия нападател Робин ван Перси.

 

 

Натиск на Ливърпул

 

В първия четвърт час Юнайтед само веднъж успя да създаде напрежение в наказателното поле на домакините, когато Шинджи Кагава нахлу твърде лесно и върна на дъгата за Гигс, чийто удар с десния крак излезе в аут.

 

Иначе Ливърпул имаше поне две чисти положения, от които можеше да последва гол - в 9-ата минута Джерард се измъкна от опеката на бранителите на Юнайтед и засече центриране от корнер по земя. Топката обаче се оплете във външната страна на мрежата.

 

120 секунди по-късно Фабио Борини получи подаване на добра позиция в наказателното поле, но с първото си докосване се измести от центъра на вратата, след което ударът му бе обречен на провал.

 

Все пак с всяко едно изнасяне на топката от страна на домакините те стигаха в опасна близост до пеналтерията на „червените дяволи", играещи с бели фланелки и черни гащета в този двубой. Запази се традицията в първите 15 минути Ливърпул да не отбелязва гол срещу Юнайтед на „Анфилд".

 

Тенденция

 

Домакините демонстрираха всичките си слабости през този сезон в двубоя срещу големия си опонент в Англия - те владееха повече топката и като цяло бяха по-активни, но не успяваха да материализират превъзхдоството си.

 

Дори при наличието на Джони Еванс в центъра на отбраната на Юнайтед Суарес и Борини не успяваха да пробият ариегарда на „дяволите". Уругваецът стреля опасно от пряк свободен удар към края на полувремето, но не можа да повтори изпълнението си срещу Манчестър Сити и като цяло не се запомни с нещо повече.

 

Юнайтед пасивен

 

 

Гостите не отправиха нито един точен удар към Пепе Рейна и се задоволяваха единствено с преса през първия четвърт час, но не успяха да притеснят в нито един момент известния с нелепите си отигравания испански вратар.

 

В офанзивен план Юнайтед се провали тотално, но имаше предпоставки за повече инициативност от страна на гостите след почивката.

 

Червеният картон

 

 

Джонджо Шелви може и да избави Ливърпул от мъките срещу Йънг Бойс, но днес действа напълно в разрез с емоционалния заряд на срещата и предаде съотборниците си в 39-ата минута. Неадекватните действия на полузащитника му коства директен червен картон след две поредни груби нарушения.

 

Шелви първо спъна в гръб Гигс, но реферът даде авантаж, защото топката стигна до Еванс. Шелви обаче действа като обезумял и с двата крака влезе в прасците на защитника на Юнайтед, с което си заслужи директно изгонване.

 

ВИЖТЕ ГРУБОТО НАРУШЕНИЕ НА ШЕЛВИ

 

Спасителят

 

Някои от зрителите още не бяха заели местата си на трибуните, когато целият стадион изригна с овации към играча, с който се оприличава Ливърпул в днешно време. Емблемата на клуба Стивън Джерард получи топката в пеналтерията от Глен Джонсън и необезпокояван от Еванс си я нагласи за стрелба. От десетина метра капитанът нямаше как да сбърка и се озова в прегръдките на съотборниците си.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ПОПАДЕНИЕТО НА ДЖЕРАРД

 

Отговор на предизвикателството

 

В 51-ата минута обаче с първото по-масирано нахлуване на играчи на Юнайтед в противниковото наказателно поле се стигна до изравнителен гол. Валенсия подаде технично на Кагава в пеналтерията, след което топката бе изпратена към Рафаел, който с фантастичен диагонален фалцов изстрел я прати неспасяемо в горния десен ъгъл на Рейна - 1:1.

 

ВИЖТЕ КРАСИВОТО ПОПАДЕНИЕ НА РАФАЕЛ

 

Ливърпул не дава инициативата

 

Домакините отказваха да заиграят по типичен за отбор с числен пасив начин и дори създадоха голово положение чрез дебютанта в Премиършип Сусо. Испанецът получи добро подаване от Луис Суарес и отправи опасен удар към Линдегаард, като вратарят на Юнайтед се презастрахова със спасяване, въпреки че топката летеше на сантиметри над горната греда.

 

Дискусионно решение в полза на „дяволите"

 

В 77-ата минута улисаните в предни позиции домакини допуснаха грешката да се окажат неподсигурени в защита при светкавична контраатака на Юнайтед. Валенсия, Кагава и ван Перси се оказаха срещу двамата бранители на Ливърпул.

 

Валенсия реши да не подава на непокритите си съотборници и си нагласи топката за стрелба, при което се строполи на тревата веднага щом усети шпагат на притичалия Джонсън.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ НАРУШЕНИЕТО ФАНТОМ СРЕЩУ АНТОНИО ВАЛЕНСИЯ

 

Повторенията затвърдиха впечатлението, че няма никакъв контакт между двамата, но реферът Марк Холси посочи бялата точка. Робин ван Перси застана зад топката и с неспасяем изстрел в горния ляв ъгъл изведе отбора си до пълния обрат в резултата - 1:2.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ГОЛА НА ВАН ПЕРСИ

 

 

Нервни минути до края

 

„Червените" не можаха да зарадват привържениците си в днешния специален ден с изравнително попадение, като в крайна сметка стихийният им натиск не предложи никакво напрежение за Андрес Линдегаард.