Шей Гивън се отказа от националния отбор на Ирландия

снимка: БТА

Вратарят Шей Гивън сложи край на участието си в националния отбор по футбол на Република Ирландия след изиграването на 125 мача, обяви самият той.

 

"След доста разсъждения и обмисляне на ситуацията, аз реших да се откажа от националния отбор. Вече съм на 36 години и наистина е трудно това решение, още повече че за мен мачовете за страната винаги са били специални", коментира Гивън в официалната си страница в Туитър.

 

"За мен беше голяма чест и привилегия да бъда в някои мачове и капитан на ирландския национален отбор. Искам да изразя благодарността си на играчите, с които съм бил в съблекалнята, на треньорите, на хората от щаба и най-важното: на нашите невероятни фенове, които са ни подкрепяли по какви ли не точки на света".

 

Футболната асоциация на Ирландия потвърди решението на Гивън на своята уебстраница и допълва, че преди това той е говорил с мениджъра на тима Джовани Трапатони и двамата да дискутирали тази тема.

 

Самият Трапатони отдаде заслуженото на вратаря, като заяви: "Разбирам колко трудно решение взима Шей, защото знам колко е отдаден на страната си и какви жертви е правил, за да играе в тези мачове. За мене беше удоволствие да работя с него в националния отбор и му желая всичко най-добро по-нататък".

 

Вратарят, който в момента пази за Астън Вила, прави своя дебют в националния отбор на страната през 1996-а година под ръководството на мениджъра Мик Маккарти в срещата с Русия и бързо се утвърждава като титуляр.

 

Сега за квалификациите по пътя към Световното първенство в Бразилия Джовани Трапатони ще разчита на млади вратари. Гивън обаче е обяснил, че ако ситуацията го налага и при спешни случаи може да се върне за 1 или 2 мача, уточнява БТА.

 

В кариерата си вратарят има участие на два големи форума - Световното първенство в Япония и Република Корея през 2002-а година и Европейското това лято в Полша и Украйна.