Топ 5: Най-приятните изненади в 1/8-финалите на Шампионска лига

снимка: БТА/AP

През февруари предстои да бъде подновен сезонът в Шампионска лига с изиграването на мачовете от 1/8-финалната фаза на надпреварата, а там своя дебют ще направят тимовете на Волфсбург и Гент, а сега ще ви представим топ 5 на отборите, които дебютираха в тази фаза през годините, а освен това и направиха следващата крачка - класиране на 1/4-финал.

2013 година: Малага - Порто 0:1, 2:0

Дебютантите от Малага попаднаха в група с Милан, Зенит и Андерлехт, а във фазата на директните елиминации срещнаха Порто. Първата среща бе спечелена от португалците с 1:0, но в реванша играчите на Мануел Пелегрини вкараха два гола и отстраниха двукратния шампион в турнира на богатите. В следващата фаза обаче те се изправиха срещу намиращия се в отлична форма тим на Борусия (Дортмунд) и отпаднаха.

2012: АПОЕЛ - Олимпик (Лион) - 0:1, 1:1, 4:3 след дузпи

Подобно на Малага, тимът от Кипър загуби първия двубой, но в преиграването успя да инкасира допуснатото попадение и така се стигна до изпъленение на дузпи. Дионисиос Хиотис спаси последната дузпа за състава на АПОЕЛ и по този начин за първи път кипърски отбор игра в 1/4-финалите.

2011: Шахтьор (Донецк) - Рома - 3:2, 3:0

Шахтьор имаше нужда от 11 опита, преди да успее да прескочи груповата фаза на Шампионска лига, но веднъж щом го направи, след това дълго се говореше за постижението на украинския тим.

Първият двубой им донесе спокойствие след победата в Рим, а при преиграването Филип Мексес си изкарва червен картон още през първата част, а играчите на Рома пропускат и дузпа.

2010: ЦСКА (Москва) - Севиля - 1:1, 2:1

След първата среща играчите на руския тим се чувстваха далеч по-комфортно и това си пролича в преиграването, което те спечелиха. Кейсуке Хонда играеше прекрасен футбол и бе в основата на успеха за ЦСКА. Японецът вкара едното попадение в реванша и подаде за другото.

2006: Виляреал - Глазгоу Рейнджърс - 2:2 1:1 - испанците се класират заради правилото за гол на чужд терен

"Жълтата подводница" направи мечтан дебют във фазата на директните елиминации, отстранявайки силния тогава тим на Глазгоу Рейнджърс. Виляреал излезе от групите на Шампионска лига със само един допуснат гол, но срещу Арсенал играчите на Мануел Пелегрини нямаха нужните качества и сили за нова изненада.