Новаците за 2015/2016 в топ 5 на Европа

галерия:

снимка: БТА/AP

Големите първенства в Европа са пред своя край, като шампионите и повечето участници в Шампионска лига за следващия сезон са ясни.

На някои места – най-яркият пример е ожесточената битка на дъното в Бундеслигата – отборите още се сражават за своето оцеляване, което ни провокира да направим кратка равносметка на „новаците“ от сезон 2015/2016 в топ 5 първенствата на Европа.

Английската Висша лига

Преди седем години Борнемут бе на прага на изпадане, фалит, загуба на точки и практическо заличаване от футболната карта, но през 2015 клубът стана шампион на Чемпиъншип и заслужи промоция във Висшата лига.

Под ръководството на бившия треньор на Левски Славиша Йоканович пък Уотфорд също се вмести сред позициите, даващи право на директна промоция. Третият нов участник в Премиър лийг ще стане ясен на 25 май, когато в 17 часа е финалът на плейофите в Чемпиъншип на стадион „Уембли“ между Норич и Мидълзбро.

Изпадащи: Куинс Парк Рейнджърс, Бърнли – сигурни; Хъл Сити (34 точки) или Нюкасъл (36 точки)

Италианската Серия А

Миниатюрният отбор от предградията на Модена – Карпи – е новият убедителен шампион в Серия Б и благодарение на великолепния си поход за първи път в историята си заслужи промоция в елита на Апенините.

4141566

Тимът допусна само 28 гола за 42-та кръга в Серия Б, като играещият под наем от Милан вратар Габриел запази мрежата си суха във впечатляващите 23 мача.

Фрозиноне е вторият отбор от по-долната дивизия, който ще се подвизава в елита през 2015/2016. По подобие на Англия, третият новак в Серия А ще бъде излъчен след изиграване на плейофи между Виченца, Болоня, Специя, Перуджа, Пескара и Авелино.

Отборът на Андрей Гълъбинов Ливорно загуби с 0:3 в последния кръг срещу Пескара и не можа да се класира за плейофите, оставайки на 9-то място с равни точки – 59 – с осмия Авелино.

Изпадащи: Парма, Чезена, Каляри

Испанската Примера дивисион

Любопитното в Сегунда дивисион е, че вторият отбор на Барселона вероятно ще изпадне, тъй като се намира на предпоследното 21-во място на четири точки от спасителната 18-та позиция три кръга преди края.

Бетис се нуждае само от една точка, за да е сигурен в директната си промоция в Примера дивисион, като в момента е лидер с 81. Шест по-малко има Жирона, който може да стане третият каталунски тим в елита след Барселона и Еспаньол.

Жирона се бори за второто място заедно със Спортинг (Хихон), който има 73 точки, както и с Лас Палмас и Ваядолид (по 69). Реал Сарагоса е с 57 на шесто място и ще се стреми да остане там, за да заслужи място в плейофите.

Отборите между трето и шесто място в Сегунда ще играят помежду си, за да определят третият новак в Ла Лига за сезон 2015/16.

Изпадащи: Кордоба – сигурен; Алмерия или Ейбар (32 точки) или Депортиво ла Коруня или Гранада (по 34 точки)

Германската Бундеслига

Изключително оспорвана е битката за оцеляване в Бундеслигата, като тя се води между цели пет отбора, но сериозна интрига има и във втора дивизия. Единственият сигурен новак в елита от следващия сезон е Инголщад, който е шампион на Втора Бундеслига. С 56 точки втори кръг преди края е Дармщад, а третият и четвъртият Карлсруе и Кайзерслаутерн са с по 55 пункта.

Вторият в класирането получава директна промоция за елита, докато третият играе бараж с 16-ия от първата дивизия.

Изпадащи: Падерборн (31), Хамбургер (32), Щутгарт (33), Хановер или Фрайбург (34) или Херта (35) – в събота е последният кръг и тогава ще стане ясно кои три отбора напускат елита.

Френската Лига 1

Троа е убедителен шампион във втора лига с 13 точки аванс пред втория Аячо, който се завръща в елита. Анжер се пребори за третото място в класирането и също ще играе в Лига 1 от сезон 2015/16.

Изпадащи: Ланс, Метц и Евиан Тонон Гаяр