Ще се окаже ли липсата на Матич фатална за Челси?

галерия:

снимка: БТА/AP

Неприятните обстоятелства около червеният картон на Неманя Матич срещу Бърнли бяха обсъждани във всеки един детайл. Въпреки това, Челси трябва да приеме реалността, че ще се наложи да се изправи без него на финала срещу Тотнъм.

Статистиките сочат, че отсъствието на 26-годишния играч ще бъде основен фактор за играта на лондончани. След невероятната серия от 21 мача без загуба, в началото на сезона, „сините“ допуснаха поражение с 2:1 от Нюкасъл в първия двубой без Матич. Жозе Моуриньо бе принуден да постави в центъра Джон Оби-Микел като партньор на Франсеск Фабрегас. Челси не успя да намери своя ритъм и беше наказан от Папис Сисе.

Фактът, че Матич не е участвал в само три срещи през този сезон, много ясно доказва колко много Моуриньо разчита на човека, когото нарича „гигант“.

4133990

„Моля ви, отдайте му необходимите заслуги.“ каза Специалния през ноември. „Той подписа в зимния трансферен прозорец, което е най-трудното време за футболистите. Затова и втората част от изминалия сезон бе място за адаптация и подобрение. В този момент той е гигант. Не само заради размерът му, но и заради начина по който играе. Човекът е гигант.“

Матич блесна за първи път с екипа на лондончани при гостуването на Манчестър Сити на „Етихад“ през изминалия сезон, когато тотално засенчи суперзвездата на „небесносините“ Яя Туре. Именно неговата блестяща игра помогна на Челси да спечели с 0:1, като дори бе близо и до гол, но след негов удар от дистанция топката срещна гредата.

4133991

Въпреки слабата игра на сърбина срещу Тотнъм, при катастрофалната загуба на Челси на „Уайт Харт Лейн“ с 5:3, е повече от ясно, че „сините“ са много по-силни, когато той е в игра. Партньорството, което заформиха с Фабрегас е от основно значение за успехите на Челси през сезона. Лондончани имат едва една загуба в 32 срещи, в които и двамата са били на терена.

Докато Фабрегас се отличава със своята креативност, Матич трябваше да бъде човекът, който да спира Кристиян Ериксен и да се бори с намиращия се в невероятна форма Хари Кейн, когато нападателят се върне, за да получи топката. В английската Висша лига единствено играчът на Ливърпул Лукас Лейва има повече единоборства за мач, което ясно изразява важността на Матич.

4133993

Моуриньо ще трябва да се обърне към Рамирес или младежът Нейтън Аке за да превземе Уембли и да спечели първи трофей след завръщането си на Стамфорд Бридж. Без съмнение той щеше да бъде много по-уверен, ако можеше да разчита на „властването“ в центъра на Матич. Това ще бъде основен тест за дълбочината на състава на „сините“, който ще покаже дали имат възможностите да се борят в първенстото и в Шампионска лига.