Последният танц на Икер Касияс с "белия балет"?

снимка: Facebook

Преди вече повече от 14 години едно хлапе се появи на терена на "Стад дьо Франс" в Париж и изуми целия свят, печелейки с Реал Мадрид титлата в Шампионска лига. Само две години по-късно той беше в основата на 9-ата "купа с големи уши". Това хлапе спечели всичко с Реал Мадрид, преди изобщо да навърши годините, които се искат за неговия пост. Той се учеше в ранна възраст и в най-напечените мачове. И днес е спечелил всичко възможно във футбола.

Феновете на Реал Мадрид веднага се сетиха за кого става въпрос - Сан Икер Касияс. Капитанът на "белия балет" и Испания, който преди да навърши 20 вече беше голяма звезда. И се очакваше завинаги да е част от "кралския клуб", след като никой не се съмняваше, че в следващите 20 години той ще е титулярът под рамката на вратата.

Нещата в последните година и половина обаче се промениха драстично. Сан Икер се контузи в неподходящ момент (януари 2013), а Жозе Моуриньо това и чакаше - купи Диего Лопес и заби Касияс на пейката. С напускането на португалеца лека усмивка се появи на лицето на Капитана, но и тя беше изтрита, след като Карло Анчелоти заложи на изпитаната си схема с висок вратар между гредите - отново Диего Лопес. Италианският специалист обаче направи реверанс към Касияс и феновете и го пусна за Купата на Краля и в Шампионска лига.

Това обаче не задоволи Икер Касияс, който има същия глад за успехи, както и преди. Великолепният вратар на Реал Мадрид пази неизменно повече от 10 години "бялата" врата по възможно най-достойния начин. Заслужи десетки награди, а една от малкото, които му се изплъзнаха, е "Златната топка". Но така или иначе нямаше да я получи във времето, в което живеем, с феномени като Роналдо, Зидан, Недвед, Меси, Кристиано, Кака и много други.

Роляна та на №2 (или по-скоро №12) обаче не пасва на Икер Касияс и времето му в Реал Мадрид изтича. По всички изглежда, че Сан Икер - наследникът на Раул и най-добрият вратар в историята на клуба, ще обяви на 1-и август (дотогава ръководството е дало време на играча да реши бъдещето си), че напуска своя дом, за да търси екипа, който е заслужил през години - този с №1 на гърба.

Реал Мадрид привлече Кейлор Навас, което е може би първата стъпка към сбогуването с капитана. Така, както стана през 2010 година, когато Раул си тръгна, просто защото знаеше, че пейката не е неговото място. И го доказа. Ще го докаже и Касияс...

Икер Касияс е един от спортните ми идоли от момента, в който го видях под рамката на вратата на Реал Мадрид. Едно хлапе, все още тинейджър, което трябваше да пази на вратата на най-големия испански клуб. И се справи като истински лидер - такъв, какъвто е днес.

Реалността обаче е, че Реал Мадрид разполага, на практика, с трима вратари. Диего Лопес обяви, че няма да напуска клуба, а това е първият избор на Карло Анчелоти - просто италианецът си харесва високите вратари (справка Милан и Дида). Кейлор Навас пък е превъзходен вратар. Касияс е по-именит, с повече успехи и вероятно и по-добър вратар, но отдавна мина времето, в което Сан Икер трябваше да се доказва като №1. Той е заслужил това и дори няколкото грешки през сезона (в неговия край), никой не може да му отнеме правото да е №1.

За мое огромно съжаление обаче, тази фланелка все по-вероятно той ще носи далеч от стените на своя дом "Сантяго Бернабеу"...