Ще успее ли Ливърпул да стане шампион?

галерия:

снимка: БТА/AP

Интригата около новия шампион на Англия не е била толкова завързана от доста време.

За отличието 4 кръга преди края на кампанията спорят цели три отбора в лицето на лидера за момента Ливърпул, на втория в класирането Челси и на намиращия се на трета позиция Манчестър Сити.

Хората на Брендън Роджърс имат солидна преднина от 2 точки пред футболистите на Жозе Моуриньо, както и цели 7 пред „небесносините“ от град Манчестър.

Триумфът на Ливърпул изглежда подпечатан по всички статистически критерии. „Червените“ имат и впечатляваща статистика при индивидуалните постижения на играчите. Луис Суарес и Даниел Стъридж са лидери в класацията за най-много голове през сезона, съответно с 29 за уругваеца и 20 за англичанина.

4079896

Капитанът Стивън Джерард може да се похвали с прекрасно представяне през сезона. Същото важи и за новия вратар на тима Симон Миньоле, според официалния сайт на Английска висша лига. Те двамата имат най-добри показатели на позициите си според интернет страницата. Единствената позиция, в която мърсисайдци нямат едноличен лидер, е защитната, където Мартин Шкъртел заема второто място.

Емоционалната победа на Ливърпул като домакин срещу Манчестър Сити, сметна първото място на тима на Роджърс като почти спечелено, но не бива да забравяме, че в оставащите кръгове всичко може да се преобърне.

4079898

Основната заплаха пред Суарес и компания е двубоя им у дома с Челси, който ще се проведе в края на този месец. Проблемите в атака на лондончани могат да пречат на тима, но не бива да забравяме гения на Жозе Моуриньо, който може да реши всеки един двубой. Предимство за Ливърпул ще е и факта, че Челси все още имат ангажименти в турнира Шампионска лига.

4079899

Скрита заплаха за Пуул остава и Манчестър Сити, които въпреки че изгубиха в последното дерби имат два мача пасив, сред които и тежко гостуване срещу борещия се за топ 4 Евертън. Сити ще се изправи и срещу Уест Хям, Кристъл Палас, Астън Вила, Уест Бромич и затъналия Съндърланд до края на сезона. Програмата на тима не е от най-тежките, което може да остави шансовете за титлата до самия край на първенството.

Лидерът Ливърпул остава да преодолее освен Челси още Нюкасъл, Норич и Кристъл Палас . Единственият рисков и по-тежък мач най-вероятно ще бъде този срещу „свраките“, тъй като при миналия изигран мач помежду им, двубоят е завършил при резултат 2:2. Предимството отново е за „червените“, тъй като мача ще се изиграе на „Анфийлд“. Пред своя публика възпитаниците на Брендън Роджърс имат ненадмината успеваемост. Общо през сезона те имат 93 попадения, което е най-доброто постижение в лигата. Манчестър Сити имат с шест по-малко, а Челси едва 66, което се дължи на проблемите в атака.

4079901

Програмата на Челси изглежда най-лека, като изключим мача им с Ливърпул.

Жозе Моуриньо ще премери сили срещу три отбора, борещи се за оцеляването си в първенството.

Това са Норич, Кардиф и Съндърланд. Хората на Моуриньо не бива да подценяват тези двубои, тъй като неведнъж сме виждали изненади, особено в Англия.

В оставащите си мачове всеки от борещите се за титлата има своите шансове.

Всичко обаче остава в ръцете главно на Ливърпул, които ако успеят да спечелят всичките си мачове до края на сезона, със сигурност ще бъдат новите шампиони на Англия.

Остава да разберем развръзката на един от най-интересните финални етапи в историята на Висшата лига.