Литекс пак разочарова, Берое загря за финала с успех

снимка: БТА

Литекс отново не можа да зарадва феновете си с победа в NEWS7 футболно първенство, след като допусна неприятно поражение с1:2 от финалиста в турнира за Купата на България Берое на Градския стадион в Ловеч.

 

„Оранжевите" бяха записали цели 4 загуби в последните си 5 двубоя от шампионата и днес също се оказаха неспособни да увеличат актива си след 27-ия кръг.

 

Гостите от Стара Загора поведоха в резултата чрез гол от дузпа на Амир Саюд в 41-ата минута, а 120 секунди след почивката Исмаил Иса възстанови равенството също с точен изстрел от бялата точка.

 

Нелеп автогол на Антон Недялков във 2-ата минута на даденото продължение на мача донесе ценна и престижна победа за Берое - 1:2. Така бранителят се оказва главен виновник в състава на домакините, защото именно той извърши нарушението за дузпа в края на първото полувреме.

 

Ловчанлии остават с 46 пункта и заемат 5-та позиция в класирането, като в последните 6 кръга записаха цели 5 загуби.

 

Възпитаниците на Христо Стоичков изостават с 5 точки от 4-ия Ботев (Пловдив), който обаче все още не е изиграл двубоя си от 27-ия кръг на първенството. Ако „канарчетата" постигнат успех, то разликата би станала 8 пункта и на практика Литекс ще загуби теоретични шансове да участва в евторутнирите от догодина.

 

4-ата позиция в класирането може да предостави квота за предварителните кръгове на Лига Европа, но само ако Берое загуби финала за Купата на България от Левски, а „сините" не направят дубъл след това с шампионската титла.

 

Иначе заралии се намират на 7-ма позиция в класирането с 39 точки и се откъснаха на 3 от Локомотив (Пловдив), който също е с мач по-малко.

 

През първото полувреме Литекс имаше предимство и може да съжалява изключително много, че не само не успя да разпечата вратата на Иван Караджов, а и се прибра на почивка с гол пасив в резултата.

 

След два пропуска на Момчил Цветанов и един на Исмаил Иса, Берое нанесе тежкия си удар в самия край на полувремето. Антон Недялков спъна непозволено Дончо Атанасов в пеналтерията и съдията изпълни дузпа.

 

Амир Саюд прати кълбото в долния десен ъгъл, а вратарят Илко Пиргов не можа да отклони топката, която се оплете в мрежата за 0:1.

 

Само 120 секунди след подновяването на играта обаче равенството беше възстановено, когато Караджов повали Вандер в наказателното поле на гостите. Вратарят на заралии обаче няма голяма вина за ситуацията, защото към него беше върната нескопосано една топка, която бе преследвана до последно от Вандер.

 

В крайна сметка Исмаил Иса не сбърка от бялата точка и направи резултата 1:1, за да поуспокои малко нервите на Христо Стоичков, който изобщо не беше доволен от представянето на своите играчи.

 

След този момент и двата тима създадоха изгодни ситуации за втори гол, като отново Литекс имаше по-чистите положения и трябва да съжалява за сериозните пропуски. Берое също пропиля изгодни ситуации да поведе отново, но беше възнаграден за усилията си в самия край на срещата.

 

Само секунди след като Исмаил Иса бе пропуснал на празна врата от 3-4 метра Антон Недялков без да иска с крак засече остро центриране на Атанасов и за свое нещастие прати топката в собствената си мрежа - 1:2 в 92-ата минута.