ВИДЕО: Припомнете си шедьовъра на Гунди на "Уембли"

Днес се навършват 70 години от рождението на Георги Аспарухов - Гунди, един от най-обичаните футболисти в историята на България.

 

Еднакво почитан заради футболните си и чисто-човешки качества, Аспарухов завинаги ще остане в митологията на българския спорт и Левски - неговата най-голяма любов.

 

Георги Аспарухов защитаваше успешно цветовете на българския национален отбор, като за представителния тим Гунди изиграва 50 мача и бележи 19 гола. 11 от неговите попадения са с изключителна важност, защото са отбелязани в квалификационни срещи за участие на Световно първенство.

 

Гунди остава в историята и по друг показател. Той е единственият засега български футболист, който е успявал да отбележи гол срещу Англия на митичния "Уембли".

 

Аспарухов прави това през 1968 година, когато действащият световен шампион Англия приема България в приятелска среща в Лондон.

 

Тогава Гунди обира овациите на британската публика, след като по впечатляващ начин преминава половината терен на "Уембли" и с грациозен изстрел по земя бележи в английската врата. Мачът завършва наравно - 1:1.

 

Навръх неговия 70-и рожден ден, припомнете си шедьовъра на Георги Аспарухов срещу Англия: