Загряхме за "адзурите" със сив успех над Кипър

галерия:

снимка: БТА

Националният отбор на България направи успешна генерална репетиция преди старта на световните квалификации, след като тази вечер представителният ни тим победи с 1:0 Кипър в контролна среща на ст. "Георги Аспарухов" в столицата.

 

Автор на единственото попадение бе Илиян Мицански през втората част, а спарингът в София бе наблюдаван от не повече от 500 души. Десет минути преди края Мицански имаше отличен шанс да отбележи и втори гол, но таранът на Кайзерслаутерн не успя да вкара очи в очи с противниковия вратар.

 

Въпреки успеха си, воденият от Любослав Пенев отбор не успя да убеди с играта си. Футболистите в бели фланелки показаха желание, но липсваше достатъчно класа, която да ни вдъхне оптимизъм преди първия квалификационен двубой с Италия на 7 септември в София. Остава да се надяваме, че тогава благоприятно влияние върху българската игра ще окажат и пълните трибуни на националния стадион "Васил Левски", които да подкрепят "лъвовете" в тяхната първа битка по пътя към Бразилия.


Селекционерът на България Любослав Пенев постави Емил Гъргоров на върха на българската атака, като Бадема бе активно подпомаган от капитана Ивелин Попов и Станислав Манолев. Светослав Дяков зае позицията на опорен халф, докато Владимир Гаджев и Георги Миланов действаха като двойка вътрешни полузащитници. Иван Иванов и Николай Бодуров стартираха като двойка централни бранители, а близнаците Веселин и Йордан Минев започнаха на двата фланга. На вратата на българите се завърна титулярът Николай Михайлов.


Срещата на ст. "Георги Аспарухов" започна с не особено високо темпо на игра, което и донякъде изглеждаше логично, имайки предвид твърде скромната посещаемост на мача. Сред най-активните за "лъвовете" от самото начало бе капитанът Ивелин Попов, който често тормозеше кипърците с технични отигравания.


В 10' се стигна и до първи по-опасен удар към пазената от Георгалидис врата, когато Николай Бодуров стреля с глава след центриране на Гаджев. Две минути по-късно Ивелин Попов се опита да намери Георги Миланов в наказателното поле, но подаването му бе пресечено.

 

Българският тим продължи да показва желание за отбелязване на първи гол, а Владимир Гаджев и Иван Иванов направиха неуспешни опити да вкарат топката в мрежата. В 19' Николай Бодуров атрактивно се опита да реализира с пета, но и неговият опит не се оказа ефективен.


В 28' се стигна и до най-добрия шанс за България до момента. Грешка в защитата на Кипър позволи на Станислав Манолев да стреля силно, но опитният Георгалидис се намеси своевременно. Минута по-късно пореден удар отправи и Георги Миланов, но младият халф изпрати кълбото в аут. Последната добра възможност за "трикольорите" за първото полувреме бе в 38', когато Ивелин Попов стреля след хубава българска атака, но отново неточно.


На почивката Любослав Пенев не извърши промени в своя стартов състав, като играта бе подновена от същите единадесет в бели фланелки. В 55' България отново застраши кипърската врата, като този път Станислав Манолев получи шанс да засече добро центриране на Гъргоров. Крилото на ПСВ стреля от въздуха, но не успя да намери очертанията на вратата.

 

Две минути по-късно Любослав Пенев извърши първа промяна в своя състав, а Илиян Мицански замени капитана Ивелин Попов. Минути по-късно играта напусна и Николай Михайлов, а ветеранът Стоян Колев зае място под рамката.


Още с влизането си в игра Илиян Мицански демонстрира активност, като между 63' и 64' нападателят на Кайзерслаутерн на два пъти опита да прониже Георгалидис. Опитите на голмайстора не се оказаха успешни, но в 66' прошка нямаше. Йордан Минев по чудесен начин центрира топката в наказателното поле на Кипър, а Мицански с глава безпроблемно насочи топката в долния десен ъгъл на вратата - 1:0. Секунди по-късно Любо Пенев за първи път извърши и двойна смяна, а Александър Тонев и Георги Сърмов замениха Станислав Манолев и Владимир Гаджев.


Качеството на мача продължи да бъде ниско и след отбелязването на първия гол, като нивото на футбола напълно отговаряше и на ниската посещаемост на срещата. Отборът на Кипър продължи да бъде все така пасивен в предни позиции, докато домакините рядко успяваха да изградят успешна атака, която да доведе до шанс за втори гол.

 

Това отчасти се промени в 79', когато голмайсторът Илиян Мицански бе чудесно изведен от Георги Сърмов очи в очи с кипърския вратар. Нападателят напредна и стреля по земя, но ударът му бе успешно отразен от Георгалидис.

 

До края на срещата не се случи нищо интересно, като претенциите за дузпа на кипърските фуболисти не бяха уважени. Любослав Пенев от своя страна отново погледна към своята резервна скамейка, а възможност да доиграят срещата получиха Иван Стоянов и Иван Бандаловски.