Фенове на ЦСКА не искат хора като Майкъла в клуба

снимка: Булфото

Армейци, смяната на собствениците не е единственото необходимо условие ЦСКА да започне да се развива по нов, правилен път.

 

Както сме писали и преди, нужна е цялостна промяна в начина на управление. Задължително е да се направят изводи от грешките в миналото и порочните практики в клуба да бъдат прекратени. Една от най-съществените причини за сегашното състояние на ЦСКА са безбройните трансфери на недоказани чужденци, чиито престои най-често завършваха с неустойки в големи размери. Приоритет трябва да бъде стабилизирането на финансовото положение и изчистването на старите дългове, а не „звездните" селекции от „перли".

 

Ние от Офанзива предпочитаме да бъде даден шанс на момчетата, които в момента са в отбора и останаха въпреки неясното положение, отколкото да се прави селекция „на пожар" с анонимни некадърници, пробутани от определени мениджъри. Не само отборът, но и клубът и феновете имат нужда от личности на терена. В последните 10 години играчи като Тодор Янчев, Велизар Димитров, Валентин Илиев, Емил Гъргоров, Христо Янев, Александър Тунчев и Йордан Тодоров бяха такива, и добри или лоши, те бяха символите на клуба в своя период. Привържениците знаеха към кого да имат очаквания и от кого да търсят отговорност. Безумната трансферна политика на предишното ръководство остави отбора без лидери, а за изграждането на нови е необходимо време и търпение. Нови Тенгариня, Пакурар и Кириакидис няма как да заемат тази роля. Убедени сме обаче, че ако бъде гласувано доверие на момчета като Ангел Грънчов и Григор Долапчиев, след време те ще бъдат гръбнака на отбора и ще останат в сърцата на феновете. Клубът трябва да следва политика, която дава предимство на собствените кадри - капитанската лента трябва винаги да бъде на ръката на някой от юношите на ЦСКА. Те най-добре знаят какво значи този клуб за многобройните си привърженици.

 

Друг важен въпрос е състоянието на стадиона и школата на ЦСКА. Наясно сме, че за тях е нужно сериозно финансиране, но в дългосрочен план те трябва да бъдат приоритет за ръководството. Стадион, който да привлича, а не да отблъсква феновете, и работеща школа са основите за всеки един клуб. Без тях това е просто една сбирщина от играчи с договори. Не бива отново да се допуска отборът да играе по чужди стадиони. Привържениците на ЦСКА са най-важното нещо, което клубът притежава. Затова е необходима адекватна политика спрямо тях, която да привлича нови хора на стадиона и да върне онези, които бяха отблъснати от събитията в последните години.

 

Не трябва в клуба да се допускат на работа хора, които не само, че са неспособни да вършат това, за което са назначени, но и са неадекватни във всяко едно отношение. Назначенията на роднинска и приятелска основа трябва да останат в миналото. За всяка една длъжност трябва да се разчита най-вече на професионалисти, доказали се в своята област, а не да се пробутват като фасада бивши футболисти на ЦСКА. Някои хора омърсиха думата „легенда" с начина, по който позволиха да бъдат използвани от различни ръководства. Хора като Георги Илиев - Майкъла, нямат място в ЦСКА.

 

Освен да се излага с неадекватните си изказвания пред медиите, същия не спази нито едно от дадените обещания. Още повече, че всеки път си намираше различно оправдание, а и няколко пъти си сменяше позицията - преди да бъде назначен на работа в клуба от Титан, той ги плюеше и изтъкваше некомпетентността им, а след като му бе даден пост на Армията, строителя - директор не спря да им лиже задниците. Въпреки всичко, ние имаме безкрайно уважение към славните ветерани на ЦСКА и те, разбира се, имат място в клуба, но най-вече на почетни длъжности. Време е да се потърсят млади специалисти като Методи Деянов, които имат желание да учат и да се развиват и чиито морал не е под съмнение.

 

От всички нас, привържениците на ЦСКА, зависи да наложим новия начин на управление. Длъжни сме да изразяваме несъгласието си с всеки съмнителен трансфер или назначение. Длъжни сме и ще го направим. Трябва да надигаме глас в момента, в който забележим нередностите, за да не допуснем отново да стане твърде късно. Не бива да позволяваме да ни замазват очите с обещания за богати спонсори, гръмки трансфери, нито пък с евтини билети или няколко победи. Мястото, на което можем да упражняваме контрол над случващото се в ЦСКА е само едно - стадион „Българска армия". Присъствието на всеки един от нас през новия сезон е жизненоважно, за да държим в ръцете си съдбата на любимия клуб.