Тъмната страна на бг футбола - за жълти стотинки уреждаш мач

В България с 500 долара можеш да направиш всичко, което си пожелаеш, на пазара за „черно тото“ във футбола. Шокиращото разкритие е направено от Яни Димитров, който в момента е футболен мениджър, а в началото на новия век бе вицепрезидент на руския Криля саветов.

В интервю за руския сайт Sports Димитров говори за тъмната страна на българския футбол - „черното тото“. Той споделя на медията, че след всеки изигран кръг дори в А група феновете се чудят дали няма мръсни игри зад кулисите.

Едно от най-интересните му разкрития е за въпросните 500 долара, които са достатъчни в България, за да се уреди мач. Разбира се, става въпрос за пари, които са обещани на отборите, чиито мачове след това се залагат в азиатски букмейкъри за много по-сериозни суми.

Той не пожела да конкретизира кои отбори са най-“нечисти“, но призна, че срещу „черното тото“ се работи само повърхностно и без да се водят сериозни разследвания и да се стига до обвинени на базата на доказателства.

Яни Димитров бе попитан да коментира конкретен мач, който предизвика сериозни съмнения за „черно тото“ - победата на Локомотив (Горна Оряховица) срещу Лудогорец, но обясни, че характерът на „железничарите“ е такъв, че те винаги се борят срещу трудностите. Също така той посочи, че ръководителят на клуба Бончо Генчев никога не би позволил подобно нещо.

Бори ли се някой срещу порочната система? Според Яни Димитров, не, защото всеки на отговорна позиция и с малко власт има за цел да краде в сянка, докато може. Също така той коментира ниското ниво на българския клубен футбол и посочи за пример ЦСКА, който събра състава си 20 дни преди началото на миналия сезон, но въпреки това завърши полусезона на върха и беше претендент за титлата.

Димитров определи бившия наставник на „армейците“ Стойчо Младенов за „финансов хулиган“, но и за „божествен треньор“.