А група завъртя 9 милиона евро

снимка: Guliver/Getty Images

Около 9 млн. евро оборот от трансфери отчетоха клубовете от родната „А“ група преди днешния старт на сезон 2015/2016. Сумата е драстично по-висока от летните периоди на 2014 (6 млн. евро), 2013 и 2012 г., което при равни други условия е отлична новина за запалянковците.

Истината е обаче, че огром­ната част от тези средства се дължат на активността на шампиона „Лудогорец“. За пореден път „орлите“ са единственият тим у нас, който си позволява да плаща високи цени за доказани изпълнители - само националът на ДР Конго Джоди Лукоки, бразилецът Сисиньо и българският талант Цветомир Чунчуков им костваха над 2 млн. евро. Ако прибавим и заплатите на тримата, както и на другите новопривлечени (Лукас Саша, Милан Борян и Андрей Препелица), сумата наистина е колосална за българските стандарти.

За първи път в историята си обаче „Лудогорец“ успя да осъществи и шумен изходящ трансфер - преминаването на Жуниор Кайсара в германския „Шалке“ счупи всички рекорди на „А“ група, а в касата на „зелените“

влязоха 6 млн. евро,

които развързаха ръцете на шефовете за търсене на нови попълнения.

По традиция, докато наблюдаваха отстрани случващото се в Разград, останалите участници в елита бяха принудени да вземат свободни агенти, докато броят стотинките си и съкращават всички разходи. Покупки си позволи само ловешкият „Литекс“, другият финансов оазис на фона на всеобщата криза. А от разпадането на ЦСКА и „Локомотив“ София най-ефективно се възползва „Берое“, подсилен с национала Венцислав Василев, крилото Неманя Милисавлевич и халфа Евертон Джилио-Том.

При гореописаната ситуация не е нужно да сме футболни експерти, за да прогнозираме лесен успех на „Лудогорец“ в битката за пета поредна титла на страната. Да, „орлите“ определено не са в добра форма и това се видя при провала срещу молдовския „Милсами“ в първия мач от Шампионската лига. Треньорът Бруно Рибейро обаче се радва на набор от футболисти, с каквито никой от конкурентите не разполага - дори при моментни слабости това ще даде отражение в маратона на първенството в „А“ група.

За челната тройка има още два отявлени фаворита - „Литекс“ и „Берое“, докато обичаен заподозрян като

„Левски“ тепърва ще търси

новия си облик след разтърсващите финансови проблеми и смяната на собствеността през лятото. Способни да объркат сметките на лидерите изглеждат още „Черно море“ и пловдивските „Ботев“ и „Локомотив“. На „Монтана“ и „Пирин“ специалистите отсега отреждат традиционната роля на новаците в елита - да се борят със зъби и нокти да не се завърнат скоропостижно в „Б“ група.

Голямата загадка е „Славия“. „Белите“ бяха показали признаци на събуждане през пролетта под ръководството на Иван Колев. Раздялата с почти всички ключови фигури и слабата селекция обаче дават основания да прогнозираме, че им предстои един от най-трудните сезони в историята им.

Иван Живков, в-к Преса