Топ 10: Най-добрите отбори, които са изпадали някога

галерия:

снимка: БТА/AP

Номер 10: Лийдс Юнайтед

През сезон 2003/04 Лийдс се раздели с някои от най-добрите си играчи като Рио Фърдинанд, Рой Кийн и Роби Фаулър, като серия от слаби резултати доведе и до треньорска смяна, за да се стигне до изпадане. Оттогава тимът все още не може да се завърне в елита.

Номер 9: Сампдория

През сезон 2010/11 Сампдория участва в груповата фаза на Шампионска лига и до последно се бореше за класиране на осминафиналите със звезди като Антонио Касано и Джампаоло Пацини. Сериозни конфликти с ръководството обаче провокираха почти всички ключови играчи да напуснат клуба и в крайна сметка се случи немислимото – тимът финишира 18-ти в Серия А...

Номер 8: Уест Хям Юнайтед

„Чуковете“ са всеизвестни като постоянно намиращи се в 'златната среда' на таблицата във Висшата лига, но през 2002/03 с играчи като Паоло ди Канио, Майкъл Карик и Джърмейн Дефоу съставът не спира да ниже поражения. Въпреки треньорската смяна в течение на кампанията, Уест Хям не успява да се спаси от изпадане, но поставя любопитен рекорд – най-много спечелени точки за такъв отбор – цели 42.

Номер 7: Палмейрас

Един от най-разпознаваемите бразилски клубове изпада от Серия А през 2011/12, когато начело е не кой да е, а Луис Фелипе Сколари. Треньорът е сменен на средата на кампанията от Нарцисио, но това не помага и в последствие на негово място идва Жилсон Клейна, но никой не успява да спаси от изпадане 8-кратния шампион на страната.

Номер 6: Виляреал

Виляреал играеше в Шампионска лига през 2011/12 с талантливи футболисти като Диего Лопес, Джузепе Роси, Нилмар и Гонсало Родригес и дори без особени проблеми прескочи груповата фаза. Но серия от контузии на важни играчи, слаба форма и груби грешки в защита доведоха „Жълтата подводница“ до изключително пропадане и по подобие на Сампдория, тимът изпадна, завършвайки 18-ти.

Номер 5: Ривър Плейт

Аржентинският колос никога не бе изпадал от елита до 2011-та година, но ужасяващи резултати в продължение на няколко полусезона доведоха битката за оцеляване до плейоф с Белграно. Ривър Плейт загуби с 1:3 и трябваше да претърпи унижението да играе във втора дивизия.

Номер 4: Атлетико (Мадрид)

През сезон 1999/2000 Атлетико не успява да защити елитния си статут, след като президентът Хесус Хил е осъден за финансови измами – клубът привлича играчи като Джими Флойд Хасълбанк, но въпреки това остава на предпоследно място в класирането, макар и да се класира за финала на турнира за Купата на краля.

Номер 3: Ливърпул

Сезон 1953/54 маркира края на великолепни 50 години за Ливърпул в английския елит. Всичко започва с пет поредни загуби на старта на първенството, а в края му тимът е допуснал цели 97 гола. През 59-та Бил Шенкли поема мениджърския пост, за да започне възраждане на клуба.

Номер 2: Манчестър Юнайтед

Сами МакЪлрой е топ реализатор с шест гола за Юнайтед през 1973/74, като под ръководството на Том Дохърти тимът води цял сезон битка за оцеляване. Загуба от градския съперник Манчестър Сити на финала на първенството праща „червените дяволи“ на 21-во място и във втора дивизия.

Номер 1: Ювентус

Без съмнение 2006-та година е най-срамната в историята на Ювентус и Серия А заради скандала Калчополи. Историята е всеизвестна – титлите на Юве от сезон 2005/06 и 2004/05 са отнети, като най-скорошната е присъдена на Интер, а за 2004/05 официално първенството остава без шампион. Ювентус е пратен в Серия Б за сезон 2006/07 като наказание и кръвният враг Интер остава единственият отбор, който никога не е изпадал във втора дивизия.