Мъри: Политиката и Батков ме спряха за Левски

снимка: БТА/AP

Титла №3 в треньорската кариера на Станимир Стоилов беше спечелена в началото на месеца на 4500 км от родното му място Хасково.

Това стана в далечен Казахстан. Българинът пое столичния тим Астана в тежък момент, но успя да го изведе до първия му шампионски трофей в историята. Стоилов даде интервю за предаването Sport7.  Ето какво каза: 

- Когато поехте Астана изоставахте с 8 точки от 1-то място. Очаквахте ли да спечелите титлата?

- Силно казано очаквал, надявах се, но да съм очаквал или бил убеден, е трудно. Доволен съм, че целия български щаб успяхме да свършим работа. Да покажем, че можем да работим. И най-важното беше, че отборът започна да играе футбол, който се хареса на хората и нас.Оттам дойдоха добрите резултати и победите.

- Какви цели сте си поставили още в Астана?

- Догодина, ако всичко е наред, да се опитаме да направим нещо в Шампионска лига. Знам, че ще е много трудно, защото в 1-ия кръг ще сме непоставени. Да не кажа, че мисията е почти невъзможна. Но сме печелили много невъзможни мисии, така че сега няма да е по-различно.

- Готов ли сте някой ден отново да се върнете в България?

- Естествено. Аз съм българин и винаги бих работил в моята си държава. Но в момента съм доволен в Казахстан. Нещата вървят добре и докато има търпимост към нас, надявам се да продължим да си вършим работата.

- Какво се случва с Левски?

- Светлина в тунела винаги ще има за Левски. Най-ясно и точно го показа юбилеят. Напук на неуспехите и тъжната година, която имахме, беше най-щастливото тържество. Хората и феновете, което организираха, беше изключително благородно. Винаги виждам светлина в тунела, надявам се всичко да се реши по най-бързия и добър начин.

- Какъв е начинът за излизане от кризата?

- Важна е добрата комуникацията. По наше време Тодор Батков ни беше дал пълната власт, мисля че постигнахме успехи. Оттам нататък, ако хората в клуба се огъват под неговия натиск или желание, нормално е да загубят и властта. За това е нормално да са по твърди и да влязат в конфликт с него, ако трябва, но Левски да успее.

- Кой дърпа конците в Левски?

- Не знам. Това беше една от причините, поради която нямах желание да се връщам в Левски – заради неизвестността. Не знаеш кой командва, кой е царят, кой е падарят, както се казва. Надявам се политиците да се опитат да направят държава, а не футбол, да му помагат като намерят спонсори, фирми и да се отделя за спорт, култура, здраве и т.н. Така ще има за всички, ако политиците мислят за държавата и да помагат, а не да поставят собственото си "аз" или на близките им. 

- В началото на лятото Левски ви искаше, Цветан Василев не ви пусна. Тогава политиката беше ли свързана?

- Мисля, че да. Една от причините беше това. Другата беше постъпка на Тодор Батков, която не мога да се правя, че не виждам.