Лудогорец посяга към голямата си мечта в Букурещ

галерия:

снимка: Булфото

Тази вечер Лудогорец се изправя срещу Стяуа в първата битка за място в Шампионската лига.

Срещата е от 21:45 часа на „Арена Национала“ в румънската столица Букурещ и е с изключително значени за шампиона на България.

Роден представител отдавна не е бил толкова близо до мечтаните групи. Факт е, че разградчани и през миналата година достигнаха до тази фаза, но се изправиха срещу Базел, който изглеждаше като непреодолимо препятствие за неопитния тогава тим на Лудогорец.

Стяуа изглежда далеч по-лек съперник на фона на швейцарците, а освен това „орлите“ вече усетиха тръпката от големите европейски битки през миналия сзон, когато стигнаха чак до осминафиналите в Лига Европа.

Това обаче далеч не значи, че на българите ще им бъде леко. Стяуа е отбор, който е врял и кипял в Европа. Макар че през миналия сезон те не успяха да се представят особено успешно в Шампионската лига и останаха четвърти, трябва да отбележим, че комапния им правиха отборите на Челси, Шалке 04 и Базел.

4106305

Освен това румънците са неизменен участник в груповите фази на европейските турнири в последните 10 години, като четири пъти играха в Шампионската лига и шест пъти в Лига Европа – нещо, което изглежда немислимо за всеки български отбор.

Именно солидният опит е това, на което се осланят най-вече в лагера на Стяуа. Иначе тимът направи цели 11 промени в състава си от миналата година и това, че тимът не е добре сработен се видя в контролите на румънците. Те играха и проверка с българския шампион, в която бяха сразени с 4:2.

Вчера обаче наставникът на Лудогорец Георги Дерменджиев подчерта, че това не бива да успокоява и обърна внимание на това, че Стяуа е без загуба от началото на сезона в Румъния. Специалистът очаква равностоен двубой и е убеден, че тимът му има сили да отстрани съперника.

4106174

Допълнителен плюс в психологическата битка е присъствието на Юнес Хамза в състава на българския отбор. Нападателят бе силно желан от Стяуа, но в последни момент зави към Разград, което ядоса гранда от Букурещ. От Лудогорец твърдят, че трансферът на тунизиеца няма нищо общо с желанието на румънците да имат Хамза, но дори и така да е, демонстрацията на мускули със сигурност дава самочувствие на българите.

В игрови план играч като Хамза бе доста нужен на Лудогорец, който имаше нужда от повече опции в атака. Освен това тунизийският национал очевидно е във форма и го показа в двата мача, които изигра за новия си тим, в които вкара два гола.

Той бе картотекира н в последния момент, а от групата отпадна Теро Мантула. В Разград без картотека останаха Александър Барт, Себастиан Ернандес, Аелксандър Василев, Преслав Петров и Витиня. Дерменджиев щв умува до последно дали новото попълнение да започне като титуляр, но по вероятно е той да остане на пейката.

4106172

Така атаката на Лудогорец ще води Роман Безяк. По всяка вероятност на вратата ще застане Владислав Стоянов, в защита ще действат Браян Ангуло, Александър Александров, Козмин Моци и Жуниор Кайсара. Христо Златински и Светослав Дяков ще бъдат двойка опорни полузащитници, Марселиньо ще действа зад Безяк, който ще бъде подкрепян от Даниел Абало и Върджил Мисиджан.

Още веднъж напомняме, че срещата стартира в 21:45 тази вечер, а реваншът е след седмица на Националния стадион „Васил Левски“.