Днес е денят "Х" за българските отбори в Лига Европа

галерия:

снимка: БТА

Тази вечер три български отбора излизат за своите реванши от втория предварителен кръг на Лига Европа, а съдбата и на трите на международната сцена е заложена на карта.

Фактът, че нашите тимове са пред угрозата да отпаднат от европейските турнири в толкова ранна фаза, когато големите отбори едва започват своята лятна подготовка, сам по себе си е неприятен. Само ние обаче можем да си помогнем да излезем от това положение и можем да се захванем със задачата още днес.

ЦСКА направи 1:1 със Зимбру на Националния стадион „Васил Левски“. По принцип подобен резултат дава предимство за домакина на реванша, но разликата в класите между „армейците“ и молдовския тим не е малка и ЦСКА е длъжен да продължи напред.

Оправдания с нови попълнения, липса на сработване и подобни трябва да бъдат забравени в толкова ранна фаза на европейските турнири. Такива мачове могат да се печелят дори само на мускули, щом си ЦСКА и Стойчо Младенов бе напълно прав, когато вчера заяви своята убеденост в крайния успех.

4103163

Макар да не изигра блестящ мач в София неговият тим показа, че е по-добрият и тази вечер грешката трябва да бъде поправена, за да се избегне нов кошмар от типа на Мура само дни преди Вечното дерби. Двубоят стартира в 20 часа българско време.

В 21:30 пък Литекс излиза на стадиона в Ниредхаза в ролята на аутсайдер срещу Дьошгьор. Няма и как да бъде иначе след 0:2 в Ловеч преди седмица. „Оранжавите“ обаче показаха, че в никакъв случай не са по-слабият отбор, дори напротив. Факт е, че резултатът прави задачата на Литекс много трудна, но ако Красими Балъков съумее да реши кризата в предни позиции, ловчанлии могат и да дочакат своя шанс.

4104134

Бърз гол в Унгария може да наклони везните в своя полза. Едно е сигурно – дори да отпадне тази вечер, Литекс трябва да го направи с достойнство, за да се отблагодари поне малко на ръководството, което впрегна огромни сили, за да сглоби качествен състав това лято.

Последен от българските тимове стартира Ботев (Пловдив). В 22:05 часа „канарчетата“ ще мерят сили с австрийския втородивизионен Санкт Пьолтен и изглеждат с най-сериозни шансове да продължат напред. Не само заради класата на противника, но и заради резултата от първия мач.

 

Макар и трудно „канарчетата“ победиха с 2:1, а успехът срещу Локо (София) през уикенда в А група трябва да е вдъхнал допълнително самочувствие на отбора, воден от Велислав Вуцов.

4104133

Задължително е пловдивчани да не изпадат в защита и да не бранят резултата. Един гол във вратата на противника ще им даде сериозно предимство и ще обезсърчи австрийците, които и в Бургас се видя – не притежават кой знае какви качества и бяха надиграни дори от тази странна и несработена селекция на „жълто-черните“.

Мотивацията за отбора и най-вече за младите футболисти в него също трябва да е сериозна, защото, ако преодолеят Санкт Пьолтен, те ще имат шанса да играят срещу ПСВ Айндховен, противник, срещу който могат да усетят истинския смисъл на това да играеш в Европа.