Една птичка пролет не прави

галерия:

снимка: Булфото

Снощи три български отбора изиграха своите първи мачове от втория предварителен кръг на Лига Европа, а резултатът е победа, равенство и загуба. Резултат, който внася повече песимизъм, отколкото надежда преди днешния жребий в евротурнирите. Резултат, който сякаш ни върна в реалността.

Благодарение на игрите на Лудогорец в Европа през миналия сезон започнахме да забравяме нивото на родния футбол, помислихме, че тръгваме нагоре, насам-натам дори се отново се заговори за коефициенти, за изкачване в клубната ранглиста на УЕФА.

Още ненарадвали се, че през този сезон не изгубихме отбор още в първия кръг на квалификациите, дойдхоа неволите във втората пресявка. С оглед на ситуацията в Ботев (Пловдив), резултатът не е толкова лош, дава им добри шансове преди реванша и може само да ни накара да си помислим как „канарчетата“ биха прескочили препятствието Санкт Пьолтен без особени затруднения, ако нещата в държавата не се бяха обърнали само преди няколко седмици.

4103142

Литекс и ЦСКА обаче ни припомниха някои неприятни стари спомени. Безсилието на „червените“ на стадион „Васил Левски“ заплашително събуждаше в паметта асоциации с кошмарът от предишното участие на „червените“ в Европа – Мура.

Литекс пък не се бе качвал на международната сцена от цели три години, но показа, че не е забравил нищо от старите си изяви. Ловчанлии за кой ли път позволиха да бъдат излъгани от тим, който с нищо не ги превъзхожда и който не би трябвало да представлява проблем с оглед на качеството на състава и амбициите им – така, както стана срещу БАТЕ, Дебрецен и Жилина.

 4103210

Реваншите тепърва предстоят и всичко е поправимо, но за съжаление историята в последните години отново ни напомня, че родните отбори трудно се вдигат в реваншите, ако не са изковали добър резултат в първия двубой, особено, ако е на собствен терен. Притеснително е, че дори в тази фаза на турнира, след жребий, който трудно би могъл да бъде по-добър, нито един от трите отбора не успя да изкове аванс, който да му даде спокойствие преди реванша.

Притеснително е, че и никой не прави кой знае какви трагедии от лошите игри и резултати. А само преди някакви си пет години се считаше за доста срамно Левски да отпада от отбор като Дебрецен...

Изводът от всичко това е, че една птичка пролет не прави и силните игри на Лудогорец през миналия сезон, както и доброто начало през този, не са критерии за истинското ниво на българския футбол.

4103171

Разградчани ще атакуват Шампионската лига през този сезон и на този етап изглежда имат сили дори за по-голям пробив от миналата година, но това далеч не значи, че излизаме от блатото, в което се вкарахме в последните сезони.

Напротив, разликата между „орлите“ и останалите тимове изглежда ще става все по-голяма, а конкуренцията в шампионата все по-рехава. А това могат да се окажат неприятни новини и за тях. Времето ще покаже.