Кой как се представи в първата седмица?

галерия:

снимка: Булфото

Изминаха половината от мачовете в първата седмица на А група, но след тях интригата в родния шампионат не се е изчерпала.

Напротив шампионатът става все по-интересен, а форматът с плейофите се оказва успешна формула, поне що се отнася до първата част от класирането.

Мачовете между първите седем показаха, че всеки може да допусне грешка срещу всеки и мач с мач не си приличат. Любопитно е класирането, ако се вземат двубоите само от последните седем кръга на шампионата, в които се срещнаха най-силните тимове.

То предоставя възможност да се направят някои изводи за това как се представя всеки от тях в решителните мачове и какви шансове му остават до края на шампионата.

Ако вземем точките, които водещите ни отбори спечелиха от средата на март до сега то лидер отново щеше да е Лудогорец с 12 точки, следван от ЦСКА с 10 и Левски с 9. Ботев (Пловдив) е четвърти по актив в първата седмица с 8 точки, а основният конкурент за титлата Литекс е едва пети със 7 пункта, колкото има и варненският Черно море. Локомотив (Пловдив) пък е последен само с 4 точки. Ето и кой как се представи по реда на класирането.

Лудогорец

Шампионите продължават да са най-постоянният отбор и в мачовете си срещу основните конкуренти. В шестте си мача след разделянето на А група те не допуснаха нито една загуба. Успяха да се наложат над ЦСКА, Литекс и Левски – някъде с класа, както срещу ловчанлии, някъде с късмет, както на „Българска Армия“, но във футбола без това не може.

Победата срещу „сините“ също не дойде лесно, но бе с изключително значение за шампионите, които с оглед на това, че тя се оказа в средата на серията от грешни стъпи. Те бяха три и и трите бяха равенства – срещу пловдивските Ботев и Локомотив, и Черно море. Двубоят с „канарчетата“ бе доста равностоен и качествен, но на „Лаута“ и срещу „моряците“ на Гонзо играчите на Стойчо Стоев показаха доста слабости.

4078767

Колебанията са факт, но разградчани остават най-сериозният кандидат за титлата. Два от трите отбора, които взеха точки на шампионите гостуват на „Тича“. Разградчани пък гостуват в Коматево, където направиха още едно равенство след Нова година, в Ловеч и на стадион „Георги Аспарухов“, който отдавна не е непристъпна крепост за противниците. Фактът, че Лудогорец няма две поредни победи от два месеца насам обаче все пак вдъхва някаква надежда сред конкуренцията.

ЦСКА

Шансовете на „армейците“ за титла са по-скоро на книга, тъй като 9 точки трудно се съкращават за шест мача. Стойчо Младенов обаче заслужава поредна доза похвали, тъй като след Нова година тимът му е един от най-стабилните.

„Червените“ започнаха с три победи още преди плейофите, които им дадоха страхотни изходни позиции за атака на челото. В седмицата удариха Левски, Литекс и Ботев (Пловдив) и то заслужено, което е атестат за класа.

Загубата срещу Лудогорец пък не остави горчивка у никой на „Българска Армия“, защото в по-голямата част от двубоя тимът доминираше над актуалния шампион.

4073058

ЦСКА обаче сам компрометира шансовете си да мисли дори за титла със слабите игри във Варна и на „Лаута“. Мястото в тройката изглежда сигурно предвид солидната разлика пред Ботев и Левски, а четвърта победа над „сините“ на след седмица на практика ще го подпечата.

Левски

Левски показа проблясъци в някои мачове от седмицата и поне опроверга някои драматично преувеличени сценарии, че няма да може да се противопостави на останалите в седмицата.

„Сините“ се наложиха над Ботев, Локомотив и Черно море, но това не е задоволително за този клуб, въпреки тоталния режим на автопилот, в който е поставен. Левски продължава да печели трудно в дербитата и в плейофите загуби от първите три тима. А можеше да не го направи.

4074599

Левскарите паднаха от ЦСКА с гол в края на мача, успяваха да удържат успешно Лудогорец до злополучната дузпа, а Литекс им вкара два съмнителни гола, гарнирани с невероятни пропуски на Ларсен Туре.

При друг развой на тези мачове Левски щеше да е в битката за Европа с пълна сила, а сега шансовете за квота са доста жалки. На „сините“ им липсва идея и дисциплина, а светлият лъч надежда е представянето на младоците, които получиха шанс за изява.

Ботев (Пловдив)

„Канарчетата“ продължават изявите на приливи и отливи. Две победи, две равенства и две загуби е активът на Станимир Стоилов и компания в седмицата.

„Жълто-черните“ се наложиха доста трудно над градския си съперник и бяха малко по-добри срещу Литекс, но и там победата до края не бе сигурна. Изключително слабо бе представянето им при поражението от Левски на „Герена“, а не показаха нужната класа и срещу ЦСКА.

4073222

Черно море взе точка на Коматево, а най-доброто представяне може би бе това срещу шампиона в Разград. Ботев може да се опита да стигне до третото място в оставащите мачове до края, но евровизата е по-вероятна през турнира за Купата на България и там ще бъдат концентрирани всички сили на тима.

Литекс

Литекс започна пролетта кошмарно и в първите си три мача от плейофите взе само една точка – като домакин на Черно море и загуби от ЦСКА и Лудогорец. Ботев също пребори ловчанлии, а победата срещу Левски също не бе спечелена с кой знае колко качествена игра. Напротив идиотските грешки в „синята“ отбрана и пропуските пред вратата на Илко Пиргов качиха трите точки на автобуса за Ловеч.

4071588

Убедителна бе само победата над Локомотив, а второто място във временното класиране се дължи основно на аванса от редовния сезон. С оглед представянето на двата тима, няма да е чудно, ако в крайното класиране ЦСКА измести „оранжевите“ от второто място. На този етап обаче европейската виза изглежда гарантирана. Шестте точки разлика от Лудогорец дават шансове и за титлата, но за да стигнат до нея в Литекс трябва да променят бързо някои неща.

Черно море

Варненци бяха считани за абсолютен аутсайдер в седмицата, след като през зимата се раздели с част от най-добрите си играчи. Те обаче проявиха традиционната си непримиримост и показаха, че могат да препънат всеки.

Опариха се първите четири в класирането - Лудогорец, Литекс, ЦСКА и Ботев, които стигнаха само до точка срещу „моряците“, които определено се превръщат в черна котка за шампионите. Разградчани все още нямат победа над тима на Гонзо през този сезон в три мача до сега. Черно море загуби само от Левски на „Герена“ в един доста слаб мач и направи равенство и удари Локомотив (Пловдив) на „Тича“, а до края ще отмъкне точки от всеки, който подходи несериозно.

4079661

Локомотив (Пловдив)

Локо (Пловдив) е единственият тим, който изостава на по-голяма разлика от останалите. „Смърфовете“ взеха само 4 точки от първите си шест мача, но това е резонно с оглед на кризата, в която се намират. „Бяло-черните“ можеха да стартират с победа срещу градския съперник, а загубата бе последвана от поражения от Левски, Черно море и Литекс.

4079739

Все пак пловдивчани показаха, че могат и да скачат като взеха точки именно от най-стойностните тимове от началото на плейофите – Лудогорец и ЦСКА.

Вчера Локомотив заслужено надделя над „армейците“ и охлади мераците им за титла, а Лудогорец също бе на косъм да си тръгне победен от Лаута.

Дали снощния успех срещу ЦСКА ще подейства стабилизиращо за тима на Сашо Станков ще видим още в дербито с Ботев в петък, но със сигурност, ако драмите в клуба продължат, бъдещето няма да е розово.