Иван Стоянов: ЦСКА е готов за Европа

снимка: Булфото

Иван Стоянов вкара срещу Ботев (2:0) в четвъртък първия си гол от 1193 минути насам. Крилото оформи крайния резултат чрез красив удар с десния крак. Веднага след срещата той се съгласи да даде интервю за "Тема Спорт".

В него Стоянов говори за обстановката в клуба, предстоящия двубой с Локо Пловдив и двата си чуждестранни отбора - Щутгарт и Алания. 

Иване, постигнахте важен успех с 2:0 над Ботев. Какъв е коментарът ти за мача?

- Получи се хубав двубой за мен, имаше здрава битка, вкарахме си положенията, това е най-радващото.

А помниш ли първия си гол за ЦСКА в А група?

- (Замисля се.) Да, беше на "Лаута", още в първия шампионатен кръг на сезон 2009/2010. Вкарахме 5 гола и победихме с лекота.

А сега?

- Виждате, че Локомотив изпусна да спечели срещу Лудогорец, така че няма да ни е никак леко. И на победа с 1:0 ще сме доволни.

Можеше да изпуснете трите точки срещу Ботев в края...

- Да, този път и шансът ни се усмихна, удариха греда и при следващата атака им вкарахме гол.

Като че ли от мач на мач влизаш във все по-добра форма. Как се чувстваш на терена?

- Чувствам се доста добре. Не искам да казвам, че съм влязъл във форма. Усеща се, че има още какво да подобрявам. Много добре знаем, че не играя по най-добрия начин. Това не е играта, която искам да показвам и която се иска от мен. Надявам се през следващите мачове да покажа по-силно представяне.

Усещате ли се като сигурен участник в Лига Европа?

- Ние сме ЦСКА и се борим само за титлата. Дали е второ или трето място... това за нас не е постижение. ЦСКА е свикнал да бъде първи. Това е. Вижте, аз съм дошъл за първата позиция, за другите - не знам (смее се). Зависи какво ще се получи в течение на първенството, но ние не губим надежда.

Осем точки разлика изглеждат много. Труден ли е Лудогорец за достигане?

- Не искам да се връщам назад, обаче преди две години ЦСКА също Водеше на Лудогорец с осем точки, и то само 5 кръга преди края. Само това ще кажа. Всичко се случва, за това футболът е интересен.

Успокоява ли те този гол, който вкара на Ботев?

От доста Време го чакам, но сега вече ми е по-добре. Олекна ми. Надявам се в следващите мачове да имам повече възможности и да вкарам още.

Сработвате ли се в атакуващ план, тъй като в тима има доста офанзивни играчи, а трудно вкарвате голове?

- Малко по малко се получава. Не става с магическата пръчка да махнеш и от днес за утре да играете като едно. Надябам се до края на първенството - за Шампионската лига или Лига Европа, да сме се сработили напълно.

Готов ли е ЦСКА да участва в евротурнирите?

- Според мен е готов, но има още какво да се желае. 

Предстои ви гостуване на неудобен съперник като Локомотив Пловдив на "Лаута". Какви са очакванията ти за тази среща?

-Да, Локомотив е неудобен съперник, трудно се играе в Пловдив, но очаквам да победим.

Състоянието, в което се намира Локомотив, ще улесни ли задачата на ЦСКА?

- Не, ни най-малко. Всеки се хвърля на сто процента срещу нас, но ние сме ЦСКА и трябва винаги да защитаваме името си. Вярвам, че ще го направим и на "Лаута".

Как ти се отрази смяната на обстановката от Лудогорец в ЦСКА?

- Все едно съм се завърнал у дома. ЦСКА е отборът на сърцето ми. Винаги е било така и така ще бъде. Много добре се чувствам на "Армията".

Не беше играл редовно дълго време...

- За всеки един футболист е важно да бъде на терена колкото е възможно повече. По този начин става по-уверен в своите възможности. Когато играеш по-малко, е доста неприятно, губиш психическа устойчивост, неуверен си... Благодарен съм на треньорския щаб на ЦСКА, че ми гласува доверие и получавам повече игрова практика. Надявам се да се отплатя подобаващо.

С какво надиграхте Ботев?

- В началото бяхме малко стъписани. След това обаче се осъзнахме и взехме да диктуваме играта, както желаем. С хъс, характер и самочувствие ги надиграхме, а и с подкрепата на великолепната публика. Обикновено това са и причините да печелим срещите си.

Какво е мнението ти за Иван Маркович? Той асистира за гола ти с хубав пас.

- Добър футболист е, няма спор. Всички футболисти, които са събрани в ЦСКА, са на ниво. Заради това са тук. Пасът на Маркович беше страхотен, благодаря му за асистенцията. Вкарах гол, който чаках доста дълго време. Но край - не искам да се връщам назад, вратата е затворена. Дай Боже сега да тръгна нагоре.

През този сезон в ЦСКА се събрахте няколко човека, които бяхте в Лудогорец - ти, Гъргоров и Милисавлевич. Неманя заяви, че на "Армията" атмосферата е много по-добра както в съблекалнята, така и по трибуните. Можеш ли да направиш съпоставка?

- Предпочитам да не правя сравнения. И на двете места имам много приятели. За мен е еднакво настроението в двата клуба. Единствената разлика е, че феновете на ЦСКА са много, много повече. ЦСКА има привърженици във всички краища на България.

Съжаляваш ли, че не взе участие в големите мачове на Лудогорец през пролетта?

- Аз бях част от отбора, усетил съм успехите. Но това е животът. Днес си тук, утре си там.

Но пък за благодарност получи гореща подкрепа от феновете на ЦСКА. На гостуванията на Лудогорец например има по 10-20 човека. В клуба желаят силно да привличат доста публика, но мислиш ли, че могат поне малко да се доближат по този показател до грандовете ЦСКА и Левски?

- Да не ги подценяваме, те са нов клуб в малък град. Не се знае в течение на времето, ако вървят все така добре, което им го желая, дали няма да получават все по-голяма подкрепа. Но мисля, че ще им е доста трудно.

Наскоро Иван Иванов заяви, че е бил принуден от предишното ръководство да играе в руския Алания. Ти също бе в този отбор, но желаеше ли подобен трансфер?

- Имах желание да играя там, отидох по своя воля. Но изпаднахме във втора дивизия и се получи неприятна ситуация. Не съжалявам, че играх за Алания, това бе крачка напред за мен, все пак става въпрос за руското първенство. Щеше да е друго, ако бях в друг по-голям местен клуб, но така са се случили нещата...

Преди десетина години пък бе в доста по-именития Щутгарт. Как се осъществи твоето преминаване там?

- Поканиха ни на проби с още едно момче от Сливен. Взехме участие в една контрола и се прибрахме. Казаха ни: "Очаквайте обаждане, ще ви потърсим след няколко дни". Свързаха се и казаха, че искат да подпишат договор с мен. Така отидох в Германия, парафирах, но нямах възможност да се наложа.

Имаше много футболисти, които бяха имена -Александър Хлеб, Кевин Курани, Филип Лам... Много трудно щях да се наложа. Доста медии са писали, че съм подписал с втория отбор, но това не е вярно. Аз имах професионален договор с първия отбор и поради тази причина изобщо нямах възможност да играя за Б тима. Бях близо 2 години в Щутгарт, имаше предложение да отида под наем в Швейцария, но не се получи и се върнах в България.

Гъргоров каза, че иска да завърши кариерата си в ЦСКА. Ти същото желание ли имаш?

- Защо не? Казах, че ЦСКА ми е на сърцето, бих играл тук до края на кариерата си, но се надявам тя да не приключи скоро.

Има ли промяна в организацията на клуба спрямо предишното ръководство?

- Да, виждам такава. Всичко е наред сега. Пък и семейството ми е тук, здрави сме, това е най-важното.