Очаквано: Байерн доминира сред номинираните за №1 на Европа

снимка: БТА

Европейският клубен шампион Байерн очаквано доминира в списъка на УЕФА от 10 номинирани за футболист №1 на Европа за сезон 2012/13.


Баварският колос завоюва безпрецедентен за немския футбол требъл, а място сред номинираните намериха Франк Рибери, Ариен Робен, Томас Мюлер и Бастиян Швайнщайгер.


Наградата на УЕФА за най-добър футболист в Европа ще бъде връчена на 29 август, когато ще се проведе и жребият за груповата фаза на Шампионската лига.


Призът бе създаден по идея на президента Мишел Платини, като негов актуален носител е халфът на Барселона Андрес Иниеста.


Лионел Меси и Кристиано Роналдо получиха дежурните си номинации за отличието, а сред десетте номинирани попадат още Гарет Бейл (Тотнъм), Златан Ибрахимович (ПСЖ), Роберт Левандовски (Борусия Д) и Робин ван Перси (Манчестър Ю).


Призът на УЕФА за футболист №1 на Европа ще бъде връчен за трети път, като досега единствено състезатели на Барселона са печелили отличието. През 2011 година това стори Лионел Меси, а през миналата - Андрес Иниеста.


На 6 август ще бъдат обявени тримата финалисти за наградата, а победителят ще бъде излъчен чрез гласуване на живо в Монако в края на месеца.


Десетте номинирани от УЕФА за футболист №1 на Европа за сезон 2012/13:

 

Гарет Бейл (Тотнъм)

Лионел Меси (Барселона)

Кристиано Роналдо (Реал М)

Бастиян Швайнщайгер (Байерн)

Франк Рибери (Байерн)

Ариен Робен (Байерн)

Томас Мюлер (Байерн)

Робин ван Перси (Манчестър Ю)

Златан Ибрахимович (ПСЖ)

Роберт Левандовски (Борусия Д)