Това е Слован (Братислава)

снимка: SK Slovan

Шампионът на Словакия Слован (Братислава) е съперникът на българския първенец Лудогорец във втория предварителен кръг на Шампионската лига, стана ясно след изтегления жребий днес.

 

Sporta.bg вече ви информира за по-важните исторически факти около Слован, както и за статистиката му срещу български отбори и съперничествата между клубове от нашата страна и Словакия като цяло.

 

Сега ви предоставяме по-пълна визитка на отбора, срещу който Лудогорец ще търси първото в историята си класиране за третия предварителен кръг на Шампионската лига.

 

Това е Слован:

 

Слован /Братислава/ е основан на 1 април 1919 година в кафене "Панония" в Братислава като ЧШК Братислава /чешкословенски шпортски клуб Братислава/.

 

Първият президент на клуба е капитанът от полицията Рихард Брунер, който провежда и първата тренировка на отбора. ЧШК става за първи път шампион на Словакия през 1922 година, а през 1953 година променя името си на Слован /Братислава/.

 

Един от най-добрите футболисти на ЧШК след втората световна война е българинът Божин Ласков, който през 1946 година отива да следва медицина в Бърно и се жени за красива жена от Словакия.

 

Централният нападател на българския национален отбор Божин Ласков играе за Слован /Братислава/ и три пъти става шампион на Чехословакия с клуба от Братислава - през 1949, 1950 и 1951 година. За пет години Божин Ласков има изиграни 98 мача със Слован /Братислава/, в които е отбелязал 48 гола.

 

Слован /Братислава/ постига най-големия си успех в своята история през 1969 година, когато побеждава Барселона на финала на турнира за купата на носителите на националните купи и става първият отбор от Чехословакия, който печели европейски клубен турнир.

 

Футболистите на Слован /Братислава/ са наричани "Кралете на Братислава" и "Ястребите". Слован /Братислава/ играе мачовете си на стадион "Пасенки" в Братислава, който е с капацитет 13 000 места.

 

Собственик и президент на клуба е 54-годишният бизнесмен Иван Кмотрик, смятан за един от най-богатите хора в Словакия. Старши треньор на Слован /Братислава/ е Самуел Словак.

 

В момента най-известните футболисти на Слован /Братислава/ са словашките национали - централният нападател Юрай Халенар и полузащитникът Камил Копунек, както и бившият чешки национален нападател Павел Форжт, посочва БТА.