Слован е отстранявал български отбор в Европа

снимка: SK Slovan

Слован (Братислава) ще бъде съперник на Лудогорец във втория предварителен кръг на Шампионската лига, определи днес жребият в централата на УЕФА в Нион.

 

Словашкият клуб заслужи участието си в предварителната фаза на най-силния футболен турнир със спечелването на7-та титла на страната си през изминалия сезон.

 

Трябва да се отбележи, че когато Словакия бе част от Чехословакия, Слован е печелил 8 пъти местното първенство между 1925 и 1993-та година.

 

Най-големият европейски успех на тима е през 1969-та, когато печели турнира за Купата на носителите на национални купи (КНК).

 

Треньор на тима в момента е Самуел Словак, който си прилича с колегата си Ивайло Петев по това, че е много млад - на 37 години - и все още гради името си в професията.

 

Преди да спечели 7-ата си титла на Словакия, Слован взе и Купата на страната след победа над Жилина на финала.

 

Историята помни само един сблъсък между Слован и български отбор в евротурнирите - това е Левски.

 

През 1997-ма година „сините" се изправят срещу словаците в мачове от вече несъществуващия турнир КНК. Първата среща приключва наравно 1:1, но в реванша Слован печели с 2:1 и елиминира Левски.

 

„Сините" имат също така най-пресни спомени от сблъсък със словашки отбор в Европа.

 

Спартак (Търнава), който е най-ожесточеният противник на Слован, елиминира Левски след изпълнение на дузпи в третия квалификационен кръг на Лига Европа.

 

Другият голям отбор от Словакия - Жилина - също е неприятен за феновете на "сините", тъй като през 2008-ма година елиминира Левски след 1:1 в първия мач и 1:0 в реванша на "Герена" в турнира за Купата на УЕФА.