Валдес влиза в престижния "клуб 100", ако играе с Байерн

снимка: БТА

Вратарят на Барселона Виктор Валдес най-вероятно ще излезе сред титулярите на каталуците за полуфиналния мач реванш от Шампионската лига срещу Байерн.

 

Събитието се очаква с голям интерес, но шансовете на Барса да елиминира баварците са минимални.

 

Въпреки това Валдес ще има личен повод никога да не забравя тази вечер на „Камп Ноу", защото тя ще маркира неговия мач номер 100 в Шампионската лига.

 

Така вратарят на Барселона ще стане 17-ият футболист в историята на турнира, който има поне 100 появявания в игра.

 

Освен това Валдес ще бъде 7-ият играч, който влиза в „клуб 100", защитавайки цветовете само на един отбор, както и едва 3-ият вратар.

 

Другите голкипъри в тази престижна компания са Икер Касияс (Реал Мадрид) със 127 мача и Оливер Кан (Байерн) със 103.

 

Рекордьор по мачове в Шампионската лига е знаменитият нападател на Реал Мадрид и Шалке Раул Гонсалес, който има цели 142.

 

Най-много мачове от футболистите, защитавали екипа само на един отбор в Шампионската лига, има Раян Гигс - 138.

 

Шави Ернандес от Барселона има 130 и днес може да изиграе своя двубой номер 131, а Касияс е със 127, но този сезон няма да има шанс да надгражда.

 

Пол Скоулс от Манчестър Юнайтед има 124 появявания в игра, а Паоло Малдини - 116 за Милан. Гари Невил също от Юнайтед има 109 мача в Лигата.

 

Сред легендите, които не са могли да изиграят 100-ата си среща в най-силния турнир, са Алесандро Неста (Милан, 99 мача), Едвин ван дер Саар (Аякс, Ювентус, Юнайтед, 98), Гути (Реал Мадрид, 97).

 

От действащите футболисти най-близо до влизане в клуб 100 е капитанът на Интер Хавиер Санети, който досега има 97 мача за „нерадзурите".