Давид срещу Голиат в Серия А догодина

снимка: Carpi/Flickr

Вече е ясен шампионът на Серия "Б". Това е малкият тим на Карпи. Преди пет години "бианкоросите" се намираха в пета дивизия, но от тогава до сега не спират да се изкачват в италианската футболна пирамида. Едноименният град, чийто представител е отборът, е част от провинция Модена, област Емилия-Романя. С население от 70 000 души и едва 4-хиляден стадион, той няма особени спортни традиции. Познат е най-вече като последната спирка от ежегодния маратон в памет на Енцо Ферари.

Как тогава Карпи стигна до елита на Италия? Историята на новия член на Серия "А" започва през лятото на далечната 1909 г., когато местен студент, Адолфо Фанкони, основава футболен клуб под името "Jucunditas". В превод от латински то означава "приятните". Клубът скоро след това се преименува на Associazione Calcio Carpi. Следващите 100 години за Карпи са всичко друго, но не и приятни.

"Бианкоросите" сравнително бързо се изкачват до трета дивизия, като през сезон 1996/1997 дори стигат до възможност за промоция в Серия "Б", но губят с 2:3 от Монца във финалния плейоф. След този неуспех Карпи записва две поредни изпадания и банкрутира. Клубът бива заличен от футболната карта.

Още същата година обаче е основан нов тим – Калчо Карпи, който се слива с втория отбор на града - Дорандо Пиетро. Така се ражда ФК Карпи. Тимът от Северна Италия печели промоция в дебютния си сезон.

Впоследствие Карпи дълги години се състезава в пета дивизия, преди да запише 3 промоции за 4 сезона. През сезон 2009/2010 заради лошото финансово състояние на конкурентите, Карпи е допуснат до Lega Pro Seconda Divisione. "Бианкоросите" се адаптират към новата обстановка и веднага се изкачват в по-горната Lega Pro Prima Divisone. Походът им продължава и през следващата кампания, когато побеждават Лече с 2:1 във финалния плейоф и влизат в Серия "Б" за пръв път в своята история.

През миналия сезон под ръководството на двама различни треньори Карпи завърши в средата на класирането. Управата на клуба обаче не остана доволна и направи нова рокада с назначаването на Фабрицио Кастори. Преди Карпи Кастори бе водил цели 20 клуба, най-известните от които са Чезена и Салернитана.

Разбираемо, очакванията не бяха големи. Кастори обаче изгради силен отбор без да прави особени промени. Под наем от Милан и Палермо бяха привлечени съответно вратарят Габриел и десният бек Аляз Струна, а от Киево дойдоха Масимилиано Гато и Роберто Инглезе. Закупени бяха само Джери Мбакогу и Кевин Лазаня.

Никой не предполагаше, че отбор със средна възраст от едва 24 години ще стане шампион, и то по такъв убедителен начин. Основна заслуга за отличното представяне на тима през сезона има треньорът Фабрицио Кастори, който успя да извлече максимума от своите играчи. През по-голямата част от сезона "бианкоросите" използваха системата 4-5-1. Въпреки че тя се определя като по-скоро негативна, Карпи игра хубав, атакуващ футбол. Статистиката го доказва. Момчетата на Кастори са втори по резултатност в лигата, непосредствено след друг тим, който ще гледаме в Серия "А" догодина – Фрозиноне.

Карпи има нови футболни герои. В исторически план най-известният играч на тима е Гуидо Корбели, който е национал на Италия през 30-те години на миналия век. След него за Карпи и "скуадра адзура" играят още Хамлет Гриняни, Джорджо Турки и Салваторе Бани.

От близкото минало Марко Матераци и Симоне Индзаги са големите имена, носили бяло-червения екип. Матераци прекарва сезон 1996/1997 в Карпи под наем от елитния тогава Перуджа. Бъдещият световен шампион с Италия вкарва 9 гола в 18 мача за "бианкоросите", въпреки че играе на обичайната си позиция - централен защитник.

Друг бивш национал – Симоне Индзги, брат на наставника на Милан Филипо, прекарва сезон 1994/1995 в Карпи. Нападателят е мъчен от контузии в голяма част от престоя си и изиграва само 9 мача, в които не успява да се разпише.

Източник: bTV Новините