Севиля в групите на Шампионска лига заради Барса и Юве

снимка: БТА/AP

Носителят на титлата (рекордна 4-та) в Лига Европа Севиля се превърна в четвъртият сигурен испански участник в групите на Шампионска лига. Андалусците се присъединиха към компанията на Барселона, Реал Мадрид и Атлетико (Мадрид) – Валенсия може да стане петият клуб от страната в групите, но трябва да преодолее плейофите.

Шампионът в Лига Европа получи директна квота за групите на по-силния турнир за първи път – правилото влиза в сила от следващия сезон 2015/2016, но към него има условности. Реално Севиля трябва „да благодари“ за директното си класиране в груповата фаза на тазгодишните финалисти в Шампионска лига Барселона и Ювентус.

Каталунците и „Старата госпожа“ си заслужиха участие в групите за следващия сезон през националните си първенства, където станаха шампиони. Така финалът на ШЛ няма да предоставя квота за групите за следващия сезон и това освободи място за шампиона от Лига Европа.

Какво гласи новото правило на УЕФА?

Носителят на трофея в Лига Европа участва директно в групите на Шампионска лига, САМО АКО победителят в Шампионска лига предишния сезон (в случая Барселона или Ювентус) се е класирал за груповата фаза на следващия през националното си първенство.

Идеята е, че победителят в Шампионска лига получава директна квота за участие в групите на следващия сезон, независимо от мястото си в клубното първенство и независимо от коефициента на клубното първенство.

Ако Барселона, например, спечели Шампионска лига за настоящия сезон 2014/15, щеше да играе в групите на следващия сезон 2015/2016, дори и да бе завършил на четвърто, пето, шесто или по-долно място в Примера дивисион.

Тогава победителят в Лига Европа нямаше да получи директна квота за участие в груповата фаза, а за плейофите на Шампионска лига, отново независимо от мястото си в крайното класиране на националното първенство.

Просто този сезон 2014/2015 се оказа перфектен за новото правило на УЕФА, защото и Барселона, и Ювентус си гарантираха участие в групите догодина през шампионатите на страните си. Така те нямат нужда да се възползват от квотата за шампиона в турнира и предоставят възможност на победителя в Лига Европа да влезе в груповата фаза на по-силната надпревара.

Севиля пък не можа да заслужи квота дори за плейофите на ШЛ догодина през Примера дивисион, защото завърши на пето място. Така за първи път може да гледаме цели пет испански отбора в групите на ШЛ – четири вече са си гарантирали местата там, а Валенсия има шанса да се присъедини към тях с успех в плейофите.

През 2012 година Челси спечели Шампионска лига и получи квота за участие в груповата фаза на следващия сезон (2012/13), но това стана за сметка на четвъртия във Висшата лига Тотнъм.

През 2005 година Ливърпул спечели Шампионска лига и получи правото да се включи в първия квалификационен кръг на следващия сезон, въпреки че завърши по-надолу в класирането от местата, даващи квота за евротурнирите.