Марко Ван Бастен - една легенда на 50 години

снимка: Guliver/Getty Images

Холандската легенда Марко ван Бастен празнува днес своя 50-и рожден ден. Историята на холандското "лале" може да бъде превърната от епичен разказ за страхотния талант, до голяма трагедия заради контузиите, които го накараха да се откаже от футбола.

Ван Бастен започва кариерата си в Аякс на 17 години през 1981-а година. След шест години в игра за клуба от Амстердам той отива в Милан заедно с Франк Рийкард и Рууд Гулит, за да стартира хегемонията на италианския клуб в Европа в следващите години.

Той е печелил абсюлютно всичко на клубно ниво. С Холандия става номер 1 в Европа през 1988 като попадението му на финала бе определено за най-доброто в историята на всички европейски шампионати. Ван Бастен печели три пъти "Златната топка" през 1988, 1989 и 1992.

Най-голямата трагедията на холандеца е свързана с контузения му глезен. Той играе почти цялата си кариера с травма в глезена като след всеки мач трябва да го държи в лед и да внимава с него.

След няколко операции през 1992 и 1993г. става ясно, че няма да може да продължи кариерата си и фактически играе футбол само до 28-та си годишнина. Ван Бастен се появява за малко в двубой през лятото на 1995-а година за "Трофео Берлускони" само, за да си вземе довиждане с феновете на "росонерите" Целият стадион заедно с Фабио Капело и Ариго Саки не могат да сдръжат сълзите си.

Има много легенди за Ван Бастен, но ето два много интересни факта: Ван Бастен има 90 гола в 147 мача за Милан в Серия А. В тези 85 мача Милан никога не е губил. Ван Бастен никога не е бил критикуван от щабовете на Интер и Ювентус, който спечели адмирации дори и сред най-заклетите врагове на "росонерите".

Оказва се, че огромното желание за игра на Ван Бастен въпреки глезена и породила много здравословни проблеми като той никога няма да може отново да бяга продължително или да използва глезена си пълноценно.

Вижте някои от най-емблематичните попадения на Ван Бастен, както и страхотния му гол, когато на 41 години участва в мача за бенефиса на Албертини. Вижте и четирите попадения на Ван Бастен във вратата на Левски или както се казваше тогава Витоша (София).