Двубоят с Малага показа защо Луис Суарес е в Барселона

снимка: БТА/AP

Перфектният старт на Барселона в Примера Дивисион приключи снощи с равенството 0:0 като гости на Малага.

Въпреки това каталунците продължават да са номер 1 в Испания след изиграването на мачовете от петия кръг. Освен това Луис Енрике показа, че работи по най-голямата слабост на отбора - а именно отбраната.

В първите шест двубоя за сезона в Испания и Шампионската лига Барселона не е допуснала нито едно попадение в своята врата, което е своеобразен рекорд. Именно защитата куцаше най-много на Барселона в последните години, но излгежда Енрике е намерил решението без да инвестира в многомилионни селекции за отбрана.

Големите пари на Барселона отидоха за Луис Суарес и много хора се зачудиха защо отбора трябва да подсилва атаката при наличието на футболисти като Неймар, Меси и Иниеста.

След вчерашният двубой на Барселона може би повечето скептици са осъзнали, нуждата от Луис Суарес.

По-впечатляващото при равенството с Малага е, че Барселона не успя да отправи нито един удар в очертанията на вратата на домакините. Каталунците имаха 70% от притежанието на топката, но не застрашиха нито веднъж вратаря Карлос Камени.

Вчера пък Луис Суарес мушна първите си два гола за Барселона Б в контрола с юношите на Индонезия на тренировъчното игрище. 

Стилът на Барселона при Луис Енрике дава повече възможност на Лионел Меси да играе с топката зад нападателите. Именно заради това той трупа и толкова асистенции от началото на сезона вместо голове. Аржентинската звезда е на прага на гол номер 400 в клубната и националната фланелка.

Малага приложи много дисциплинирана игра в отбрана, като наблегна на физиката и това се оказа достатъчно, за да се спре головата машина на каталунците.

След мача дори Луис Енрике заяви, че големият проблем в мача е, че неговите футболисти не са успявали да намерят Меси. Въпреки наличието на Неймар и Педро изглежда спирането на Меси се е оказало ключово за тактиката на Малага.

Това нещо ще се промени със сигурност с влизането на Луис Суарес. Уругвайският национал е мощен физически и може да обработва топката дори и при тежки физически сблъсъци.

Суарес ще носи още много опасност в атаката защото той може еднакво добре да асистира за попадения така и да ги реализира. Затова именно в такива мачове като този срещу Малага, Суарес би бил много полезен за отбора.

А такива мачове тепърва ще има защото някои отбори предпочитат да се затворят и да разчитат на физиката си срещу грандовете.