"Моци мания" подгони Острова преди Ливърпул - Лудогорец

снимка: БТА

Звездата на Лудогорец Козмин Моци е една от централните фигури в английската преса през последните дни, след като стана ясно, че 18-кратният шампион на Англия Ливърпул ще се изправи срещу чудото от плейофите на Шампионска лига.

Английският "The Telegraph" отдели сериозно внимание на подвига на румънския защитник срещу Стяуа, който застана на вратата на шампионите и собственоръчно прати "орлите" в груповата фаза на най-комерсилания клубен турнир.

Козмин Моци говори за най-големият момент в своята кариера - този, който ще остане завинаги в историята на Шампионска лига. Момента, заради който трибуна на новия стадион на Лудугорец ще носи името на румънския защитник. Моментът, в който негово спасяване изведе скромния български тим до груповата фаза на Шампионска лига, където шампионите на България ще играят срещу Реал Мадрид и, във вторник, срещу Ливърпул на "анфийлд".

Те не знаеха какво ще направя, защото самият аз не знаех как ще реагирам", коментира Моци, говорейки за момента, в който беше принуден да застане на вратата срещу Стяуа Букурещ в заключителните минути на сблъсъка за влизане в Шампионска лига.

След като в 90' Лудогорец изравни, отборът загуби своя вратар Владислав Стоянов, който получи червен картон, спирайки 100 процентова възможност за гол на съперника. Какво става след това?

"Не мислех. Когато осъзнах, че сме използвали всичките си смени и че вратарят си изкара червен картон, изтичах до резервната скамейка, за да говоря с треньора. Двамата решихме и застанах на вратата. Смятам, че това беше добро решение", казва Моци. 

Определено е добро решение, но също така и невероятно. Моци един единствен път има опит като вратар, и то на шега по време на тренировка. Но бързо по време на мача облича недобре седящата му черна фланелка на резервния вратар Чворович. Той дори не е носил вратарски ръкавици преди този момент.

"Това беше първият път, в който пазих като вратар както трябва", разкрива Моци. В историята има още един обрат - той е един от утвърдените изпълнители на дузпи в Лудогорец.

"По време на мача, ако се беше стигнало до дузпа, то аз трябваше да я изпълня. Така, и по време на самите дузпи аз почнах първи. Това беше моята работа, въпреки че трябваше и да пазя". Можи отбеляза първата дузпа в мача. След това последваха удари на Стяуа.

"Голямото напрежение беше върху играчите на Стяуа, които идваха да бият дузпи, защото знаеха, че трябва да вкарат срещу мен. Но те не знаеха какво да очакват от мен. Нямаха представа какво ще направя. Можеш да изучаваш вратарите, да знаеш предпочитания им ъгъл, но не знаеха какво ще направя, защото самият аз нямах представа.

Когато почнаха дузпите, не мислех за нищо. Никой не можеше да ми каже каквото и да е. Нямаше притеснение или напрежение, така че си казах: "Ако спасиш някоя дузпа, ще е нещо необикновено. Ако не - всичко ще е нормално". Затова и нямаше притеснение от моя страна".

Моци спаси ударът на Паул Пирвулеску, хвърляки се вдясно, а след това и на Корнел Рапа, хващайки топката - така Лудогорец спечели след 6:5 и започнаха сцени на невиждано празненство... почнати от самия Моци.

"Това бяха късметлийски спасявания. Не знаех какво правя, наистина. Честно, не бях сигурен какво се случва и в коя посока ще тръгна".

Имаше и още един ъгъл на ситуацията - Моци е румънец и един от бившите му отбори е Динамо Букурещ. Така че имаше допълнителна наслада в защитника, отстранявайки големия румънски съперник, победител през 1986 година.

Лудогорец, отбор на 13 години, не беше печелил европейски двубой до миналата година, но сериозни вложения от бизнесмена Кирил Домусчиев, помогна на отбора да спечели 3 поредни титли. Стадионът в Разград има едва 6 хиляди седящи места и не изпълнява изискванията на УЕФА, поради което Лудогорец ще играе в София - на 200 мили от дома.

Домусчиев ще направи нов стадион - европейските пари със сигурност ще помогнат. Той и треньорът Дерменджиев казаха, че едната трибуна ще ноци името "Моци".

"Ако казват, че ще се случи, значи ще се случи, защото в този отбор всички са сериозни и защото, когато някой каже нещо, той го прави", казва румънският бранител.

Кампанията на Лудогорец почва срещу Ливърпул, като Моци е категоричен, че българският шампион не трябва да бъде подценяван.

"Стигнахме до най-силния турнир в света и ще се срещнем с част от най-добрите отбори в света. Ще играем и с Базел, който е мого добър отбор, а през миналата година загубихме и двата мача срещу тях. Всичко това обаче е хубаво напрежение.

Ще играем нашия футбол - добър, красив футбол и след това ще видим какво ще стане. Сигурен съм, че не много хора са очаквали да се класираме в Шампионска лига и съм убеден, че никой не очаква да минем групите. Но ние знаем, че всичко е възможно. Радваме се, че ще играем срещутези отбори.

Всичко е възможно. Ще бъде много трудно. Но всичко във футбола е възможно. Ще се срещнем с големи отбори, но имаме шанс и, не си правете илюзии, ще играем добър футбол", категоричен е Моци.

Дерменджиев се пошегува, че Моци може да пази отново заради наказанието на Стоянов. Той обаче предпочита да играе в защита. "Имаме трима много добри вратари, така че се надявам да не играя като вратар - сигурен съм, че вторият път няма да е като първия".

Всичко за Ливърпул - Лудогорец четете НА ТОЗИ ЛИНК