Жив е той, жив е! Атлетико пак ще е фактор в Испания

снимка: mundodeportivo.com

Шампионът на Испания Атлетико (Мадрид) изживя тежка последна седмица на месец май, след като драматичната загуба във финала на Шампионската лига от Реал Мадрид заплаши да сложи край на романтичния поход на Диего Симеоне и компания към славата.

Почти всички титулярни футболисти на „дюшекчиите“ изразиха желанието да напуснат отбора и шампионите заиграха неприятната роля на разпадащ се колектив. Феновете с основание се притесняваха за облика на тима през новия сезон и дали изобщо не може да се говори за реална защита на титлата.

Оказа се, че може, тъй като новите попълнения вдъхват сериозна увереност на привържениците. Това е обнадеждаващ факт, защото и финансовите постъпления от продажбите на звездите не са чак толкова впечатляващи – например, английският средняк Саутхямптън спечели малко под 100 милиона евро от раздялата си с четирима (!) основни футболисти, докато „дюшекчиите“ прибраха 80 милиона за пет продажби.

Вече ги няма Диего Коста, Филипе Луис, Адриан, Серхио Асенхо, Диего, Давид Вия, Тибо Куртоа, Даниел Арансубиа и Хосе Соса.

Дойдоха обаче футболисти като Марио Манджукич, Ян Облак, Гийерме Сикейра и Антоан Гризман (предстои да мине медицински прегледи), които се представиха повече от прилично на Световното първенство 2014, а и имат сериозни футболни визитки.

Анхел Кореа и Мигел Моя също ще подсилят селекцията на Диего Симеоне, както и аржентинският защитник Кристиан Ансалди. Така наставникът ще може да се радва на сигурност, че прогресът на тима няма да спре рязко след успехите през миналия сезон.

Големият въпрос обаче е дали грандовете Барселона и Реал Мадрид ще позволят за втори пореден път трети отбор да се намеси в битката за титлата. Амбициите им са видими от активността им на трансферния пазар, като и двата тима вече хвърлиха по над 100 милиона за нови играчи.