Гръцки клубове споделиха съдбата на ЦСКА

УЕФА спря от участие в турнира Лига Европа гръцките отбори Янина и Панатинайкос, след като е получена документацията от Гръцкия футболен съюз (ЕПО).

 

Очаква се Европейската футболна асоциация да наложи някакъв вид наказание на ЦСКА, който се отказа доброволно от участие в Лига Европа.

 

Sporta.bg припомня, че "червените" се разпадат и по последна информация контролата им с Черноморец се отменя, като футболистите се разотиват един след друг.

 

В тях се казва, че двата отбора не отговарят на критериите за европейско клубно лицензиране. Проблемите и на двата отбора са в разделите за Финансовия феърплей и липса на финансово обезпечаване на дейностите.

 

Янина, който завърши на 4-о място в плейофите на гръцкото първенство и спечели участие в Лига Европа през 2013/2014 на футболния терен, и следващият в класирането- Панатинайкос, който би трябвало да го замести при изваждане или отказ, са с отказани молби за участие.

 

И двата отбора са получили отказ за допускане в Лига Европа през този сезон. Причините са оповестени и пред двата отбора, се казва в съобщението на УЕФА.

 

И двата отбора имат право да обжалват решението на Европейската асоциация пред Арбитражния съд по спорта в Лозана. Ако загубят обаче, мястото им ще бъде заето от Ксанти, който се нареди на 7-о място и е един от отборите в Гърция, който няма никакви финансови проблеми.

 

По-рано през тази седмица УЕФА извади от европейските клубни турнири други два балкански гранда- Фенербахче и Бешикташ, но те по причина корупция.

 

Стяуа (Букурещ) пропуска Европа за една година, а предложението за наказание за пет сезона не влезе в сила, за радост на румънците.