Съперникът на Левски - 5-кратен шампион на Казахстан

снимка: FC Irtysh

Съперникът на Левски в първия квалификационен кръг на Лига Европа Иртиш Павлодар е вицешампион на Казахстан за 2012 година, а през настоящият сезон 2013 заема пето място в класирането с 21 точки след 16 изиграни мача.

 

Клубът е основан през 1965 година и е петкратен шампион на страната, като последната си титла печели през 2003 година.

 

Единствената си национална купа пък тимът взима през 1998 година. Иртиш има 8 мача в европейските клубни турнири, в които записва 2 победи, 2 равенства и 4 загуби.

 

2 от срещите са в квалификациите на Шампионската лига. През миналия сезон отборът от Павлодар отстранява в първия квалификационен кръг полския Ягелония след 2:0 като домакин и 0:1 като гост, но във втория кръг отпада от грузинския Рустави след 0:2 у дома и 1:1 като гост.

 

В състава е малийският защитник Мамуту Кулибали, който през 2009/2010 игра за българския Черно море. 29-годишният Кулибали обаче е резерва, като има само един мач в първенството през този сезон.

 

Титулярен вратар е Вячеслав Котляр, а в защитата впечатления прави чехът Щепан Кучера, който е юношата Спарта Прага и е несменяем титуляр.

 

Сърбинът Предраг Говедарица, руснакът Алмир Мухутдинов и Игор Юрин са основни фигура в полузащитата, а голмайстор на тима е Павел Шабалин.

 

В атака старши треньорът Талгат Байсуфинов също така разчита на Улугбек Бакаев, който има 51 мача в националния отбор на Узбекистан, както и на 192-сантиметровия руснак Сергей Струков, информира БТА.